Председник општине о мигрантској ситуацији

20.07.2016.
 

Житељи Хоргоша су поново суочени са присуством миграната, јер се према подацима које су саопштили председници кањишке општине Роберт Фејстамер и Месне заједнице Хоргош Роберт Шорш на овом подручју које гравитира транзитном центру са Мађарском крај граничног прелаза Хоргош налази око 1.500 избеглица.

Фејстамер је 19. јула на конференцији за новинаре изјавио је да ће у најскорије време упутити писма надлежним државним органима како би их обавестили о приликама у Хоргошу. Јер, према речима Фејстамера, једно је шта се дешава поред саме границе где мигранти бораве под шаторима, а друга је проблематика која погађа житеље овог пограничног места у кањишкој општини.

- Ступили смо у контакт са Комесаријатом за избеглице и миграције, ресорним министарствима, полицијом у Кањижи и Кикинди, Регионалним центром граничне полиције у Суботици, УНХЦР-ом и другим институцијама. Са њима комуницирамо свакодневно јер јако је важно да сви будемо у току, а битно је да смо укључили и Месну заједницу Хоргош и Пољочуварску службу општине Кањижа, јер су нам нам је од приоритетне важности који су проблеми грађана Хоргоша у вези са мигрантском кризом – рекао је Фејстамер.

Он је додао да се сагледава како се на локалном нивоу могу укључити у решавање проблема, јер су мигранти у мањем или већем броју стално присутни у центру Хоргоша и од насеља стално пролазе рутом према кампу на граници, причињавајући штету овдашњим пољопривредним газдинствима. По поднетим пријава пољопривредних газдинстава пољочуварска служба излази на терен и сачињава записнике о штети, а према најави председника општине Фејстамера локална самоуправа ће сагледати и сумирати укупни обим штете коју газдинства имају у воћњацима, виноградима и на ратарским усевима.

- Министарству пољопривреде ћемо се обратити у вези штета које настају на вишегодишњим засадима и ратарским усевима, пробаћемо и у буyету општине да издвојимо нека средства, али су могућности знатно мање од штете. Због тога очекујемо да Министарства пољопривреде из републичких средстава помогне оштећеним газдинствима на име санације и надокнаде штете овим људима. Реч је углавном о истим људима који су штету претрпели током прошле године, када је мигрантска криза била још израженија на подручју кањишке општиње. Јако је тешко тим газдинствима која дургу годину заредом неће имати приход због штете коју су причинили мигранти – указује Фејстамер.

Више информација:


Штете у воћњацима и њивама на рути




Фото: Карољ Пушкаш грађевински инжињер