Сусрет привредника већ четврти пут у Кањижи

12.04.2016.
 

Укупна вредност спољнотрговинске размене између Мађарске и Србије у прошлој години износила је 1,8 милијарди евра, што је повећање од четири одсто у односу на претходну – изјавио је амбасадор Мађарске у Србији Атила Пинтер на сусрету привредника Србије, Мађарске и Румуније, који је одржан у бањи Кањижа 7. априла.

Сусрет привредника трију земаља организовала је општина Кањижа, у сарадњи с Мађарско-српским пословним саветом и Мађарско-српском трговинском и индустријском комором. Пинтер је указао на то да је у укупном извозу Мађарске удео трговинског промета у Србију свега 1,27 посто, а да је у укупном извозу Србије удео промета с Мађарском 1,5 посто.

Он је додао да, без обзира на то што су у области пољопривредне и прехрамбене индустрије две земље конкуренти на европском тржишту, Мађарска и Србија успевају да пронађу заједничке тачке за сарадњу. – Односи Србије и Мађарске су сређени, на високом нивоу и без отворених питања, тако да смо се сконцентрисали на унапређење сарадње у одређеним областима, а једна је развој и интензивирање привредне сарадње – нагласио је амбасадор Пинтер.

Истакнут је и охрабрујући податак да је лане извоз Србије у Мађарску порастао готово четвртину и достигао 538,4 милиона евра. Сусрет привредника је четврти у последњу годину и по, а секретар Мађарско-српског пословног савета Имре Варга сматра да су они потребни да би се пружила прилика за директне контакте између привредника.

– У односу на претходни период имамо ширу сарадњу привредника двеју земаља, али не можемо бити задовољни – оцењује Имре Варга. – Од могућих стратешких праваца аграр и прехрамбена индустрија су велика могућност.Он истиче да, захваљујући конкретним пројектима у билатералним односима, када се у једној години, као што је то било лане, постигне повећање српског извоза у Мађарску од 24 одсто, то показује да су потенцијали огромни и нису још искоришћени.

Више информација:


Извоз Србије у Мађарску већи за четвртину

Сусрет привредника у Кањижи




Фото: Карољ Пушкаш грђевинки инжињер