Трећи сусрет привредника у Кањижи

16.11.2015.
 

Сусрет четрдесетак привредника са севера Војводине са привредницима из Мађарске и Италије, одржан је 12. новембра у организацији Општине Кањижа у Бањи, уз учешће амбасадора Мађарске у Србији др Атиле Пинтера, државног секретара у Министарству пољопривреде и заштите животне средине Србије Атиле Јухаса, представника Мађарско-српске трговинске индустријске коморе, Асоцијације италијанских привредника „Конфиндустрија” из Београда и локалних самоуправа.

На отварању сусрета учеснике је поздравио председник кањишке општине др Михаљ Бимбо, наглашавајући спремност привредника ове пограничне општине да искористе могућност за интензивнију прекограничну сарадњу са суседима и унапређење привредног развоја. Посебна могућности, како је истакнуто, су област пољопривреде и прехрамбене индустрије.

Привредници су се за годину дана састали већ трећи пут, а то према речима амбасадора Мађарске у Србији др Атиле Пинтера даје резултате у унапређењу сарадње и повећању робно-трговинске размене Србије и Мађарске. Пинтер је предочио да је након лањске рекордно остварне трговинске размене две земље, промет у овој години у порасту за четири одсто. Он је додао да су трендови изузетно повољни, без обзира што је вредност извоза из Мађарске у Србију смањена за 2,5 процената, или за 20 милиона евра, првенствено због пада цена сирове нафте и земног гаса на светском тржишту, али да се у другим областима бележи пораст нарочито код прехрамбених производа, док је из Србије у порасту извоз машина за 50 одсто.

Више информација:


Очекивања пограничне општине

Одржан сусрет привредника у Кањижи