Контролом до бољег млека

23.10.2015.
 

Из општинског фонда намењеног за пољопривреду и рурални развој Кањиже, на основу расписнаог конкурса за потребе произвођача млека у Трешњевцу, Мартоношу, Војводи Зимоњићу и Кањижи додељене су четири мини лабораторије за анализу квалитетета млека. За набавку лабораторија из Фонда је обезбеђено 600.000 динара, а 20 одсто било је учешће пољопривредних газдинстава.

Проблеми у сектору млекарства појавили су се пролетос, када су и на подручју кањишке општине поједина откупна места била затварана, па су због неизвесности откупа произвођачи просипали млеко и продавали краве. Чланица Општинског већа Кањиже за ресор пољопривреде Моника Халас, подсећа да је један од разлога за затварање откупних места био лошији квалитет млека због повећаног броја соматских ћелија (које указују на упалу вимена), па је као једна од подстицајних мера да се омогући контрола и поправи квалитет омогућена набавка мини лабораторија. Она додаје да је ова врста подршке произвођачима млека предвиђена тамо где има потребе и захтева произвођача.

Произвођачима млека је представљено испитивање у мини лабораторији. У Трешњевцуће ће је тако користити произвођачи који млеко за „Суботичку млекару”, која послује у саставу компаније „Имлек”, испоручују на три откупна места ДОО „Гере” из Сенте.На откупном месту код Ференца Кишпала од 52 произвођача свакодневно се преузима 1.700 до 2.000 литара млека. Кишпал каже да за разлику од других откупних места, ово до сада никада није било затварано због лошег квалитета млека, јер се произвођачи придржавају савета, а очекује да ће коришћењем мини лабораторије допринети да се поправи квалитет млека код овдашњих малих произвођача.

Више информација:


http://www.dnevnik.rs/vojvodina/kontrolom-do-boljeg-mleka