Дан општине Кањижа

21.10.2015.
 

На свечаности поводом Дана општине Кањижа, у присуству представника покрајинских и државних институција, Генералног конзулата у Суботици и Амбасаде Мађарске у Београду, Националног савета мађарске националне заједнице у Србији, делегегација братских градова и суседних општина, сумиран је учинак локалне самоуправе између два празника и уручена су годишња општинска признања.

Добитник најзначајнијег призања Плакете „Про урбе” са новчаном наградом је наставник технике у пензији Бела Петер из Кањиже, а Повеље захвалности кантор у римокатоличкој цркви Иштван Фаркаш из Кањиже, истакнути активиста у ватрогаству из ДВД „Кањижа” Јован Чубрило, прегалац у културном аматеризму и неговању традиција Михаљ Палкович из Мартоноша, председник МЗ Адорјан Чаба Боршош и КУД „Јокаи Мор” из Малих Пијаца.

Председник општине др Михаљ Бимбо подсетио је да је за општински празник узет 20. октобар 1686. године, када је хришћански савез ослободио од Османског царства и подручје кањишке општине, да је кључ победе и успеха тада био у савезништву, те да слобода у заједничком подухвату и данас даје поруку да само заједништво унапређује заједницу.

- Ове чињенице су потврдили и житељи општине за време мигрантске кризе, који су подржавали одлуке локалне самоуправе. Заједно смо доказали да Кањижа има снагу и може да сачува своје вредности – рекао је Бимбо и додао да је ове године посебан акценат стављен на подршку актерима локалне економије и пољопривреде, па су микро, мала и средња предузећа добила средства за отварање нових радних места и за развој производње, а пољопривредници су могли да бирају подстицаје на четири конкурсне линије.

Бимбо је нагласио да упркос оскудним финансијским могућностима локална самоуправа Кањиже не смањује средства намењена за социјалну заштиту и за подршку породици и деци. После подне су положени венци на спомен обележје „Ту је почетак Кањиже” на Рибарском тргу, најстаријем језгру варошице крај Тисе.

Више информација:


http://www.dnevnik.rs/vojvodina/zajednistvo-cuva-osvojene-vrednosti

https://www.youtube.com/watch?v=LPnPNbmKv7M




Фотограф: Карољ Пушкаш грађевински инжењер