Јавни конкурс за развој привреде

05.10.2015.
  

На основу Одлуке о буџету општине Кањижа за 2015. годину председник општине Кањижа расписује јавни конкурс за доделу бесповратних средстава предузетницима, микро, малим и средњим предузећима.

1. Основне информације

Додељују се бесповратна средства предузетницима, микро, малим и средњим предузећима у укупном износу од 2.000.000,00 динара утврђена Одлуком о буџету општине Кањижа за 2015. годину („Сл. лист општине Кањижа“, бр. 19/2014 и 7/2015) у оквиру Програма 3 – локални економски развој, пројекат 1501-П2 – Стварање услова за побољшање пословања привредних субјеката, економска класификација 454 – субвенције приватним предузећима, извор финансирања – 01 приходи из буџета, са циљем повећања броја запослених, подстицања и повећања ефикасности производних и услужних делатности и унапређења степена конкурентности.

Јавни конкурс за доделу средстава представља основ за добијање de minimis државне помоћи.

2. Намена средстава

Бесповратна средства се додељују:

1. За трошкове камате свих врста кредита предузетника, микро, малих и средњих предузећа  (у даљем тексту: правна лица) одобрених од стране пословних банака, осим за одржавање ликвидности и  рефинансирање кредита

Бесповратна средства се додељују за износ камате која је  плаћена у претходних годину дана, односно од 01.08.2014. године до 01.08.2015. године. Средства се дозначују једнократно, на текући рачун подносиоца пријаве.

Највиши износ средстава који се додељује је:

1) за предузетника до 100.000,00 динара

2) за правно лице до 300.000,00 динара.

2. За трошкове набавке основних средстава од значаја за унапређење пословне делатности

Бесповратна средства се додељују за набавку основних средстава која је реализована у 2015. години, а чија је исплата извршена у целости или је набавка у току.

Најнижи износ средстава која се додељују је 150.000,00 динара,  а највиши 500.000,00 динара. 

Пријаве на конкурс се узимају обзир и на основу приказа авансног рачуна или предрачуна. Средства се  дозначују на текући рачун подносиоца пријаве, тек након што исти прикаже извод из банке да је платио минимално 50 % вредности основног средства.

Средства се додељују највише до 50 % вредности трошкова набавке основних средстава, без пореза на додату вредност (ПДВ).

3. Бесповратна средства за трошкове увођења, сертификације,  односно  ресертификације међународних стандарда и израду акта о процени ризика

Средства се додељују за:

3.1. трошкове увођења, сертификације и ресертификације следећих међународних стандарда: ISO 9000, HАCCP, ISO 22000, GLOBALGAP, BRC, IFS, FSSC 22000, GOST-R, HALAL, KOSHER од стране консултантске куће која је регистрована за обављање делатности консалтинга и акредитоване сертификационе куће;

Tрошкови ресертификације се односе на трошкове сертификационе провере уведеног стандарда и трошкове годишњих надзорних провера.

Средства се неће доделити за покриће трошкова који се односе на инвестициона улагања која су потребна за увођење и сертификацију, односно ресертификацију међународног стандарда.

3.2. израду акта о процени ризика  - члан 4. тачка 14. и 13. Закона о безбедности и здрављу на раду („Сл. гласник РС“, бр. 101/2005)

Највиши износ средстава која се додељују је 150.000,00 динара. Средства се додељују највише до 70 % вредности трошкова.

3. Услови за учешће на конкурсу

Право да конкуришу имају предузетници или правна лица регистровани код Агенције за привредне регистре под следећим условима:

             да имају седиште на територији општине Кањижа

             за предузетнике - да имају најмање 2 запослена на неодређено или одређено време

             за правна лица - да имају најмање 5 запослених на неодређено време или одређено време

             да обављају производну или  услужну делатност, осим трговине

             да подносилац пријаве није у блокади

             да је подносилац пријаве измирио доспеле обавезе по основу изворних локалних јавних прихода

             да се пројекат реализује на територији општине Кањижа

             да подносиоцу пријаве није додељена de minimis државна помоћ у текућој и претходне две фискалне године у смислу чл. 95. Уредбе о правилима за доделу државне помоћи („Службени гласник РС”, бр. 13/10, 100/11,91/12, 37/13 , 97/13 и 119/14 ) од стране Републике Србије, аутономне покрајне и/или јединице локалне самоуправе

Средства се не додељују за:

             куповину транспортних средстава

             студијска путовања

             пројекте који се базирају искључиво на хонорарима

                Подносилац пријаве може да учествује на Јавном конкурсу са највише једном пријавом и по једном основу.

4. Документација која се подноси:

1.            Образац пријаве

2.            Извод о регистрацији привредног субјекта из АПР не старији од 6 месеци

3.            Фотокопију биланса успеха, биланса стања, статистичког извештаја и пореског биланса по усвојеном завршном рачуну за 2013. и 2014. годину

4.            Потврду Народне банке Србије не старију од месец дана да подносилац пријаве није евидентиран у принудној наплати - оверена од стране подносиоца пријаве (може да се одштампа и са Интернет странице Народне банке)

5.            Уверење Службе за локалну пореску администрацију да је подносилац пријаве измирио све доспеле обавезе по основу изворних локалних јавних прихода закључно са 31. децембром 2014. године

6.            Потписана и оверена изјава о броју запослених за 2013. и 2014. годину

7.            Изјаву о свим другим de minimis државним помоћима које су му додељене у текућој и претходне две фискалне године и да ли му је и по ком основу већ додељена државна помоћ

Подносилац пријаве који је у првом кругу конкурса аплицирао за средства није у обавези да преда документе под тачкама 2,3,5 уколико су исти још  валидни у периоду трајања овог конкурса

Подносилац пријаве који конкурише за средства под тачком 1. Подноси још и:

1.            Уговор о кредиту са банком (фотокопија)

2.            План отплате кредита (фотокопија)

3.            Извод банке о плаћеној камати (фотокопија)

Подносилац пријаве који конкурише за средства под тачком 2. Подноси још и:

1.            Уговор о купопродаји основног средства (фотокопија)

2.            Предрачун/Авансни рачун/Рачун у зависности од степена реализације плаћања (фотокопија)

3.            Доказ о уплати/Извод из банке (фотокопија)

Подносилац пријаве који конкурише за средства под тачком 3. Подноси још и:

1.            Рачун консултантске куће која је регистрована за обављање делатности консалтинга и акредитоване сертификационе куће за трошкове сертификационе провере уведеног стандарда и трошкове годишњих надзорних провера, односно рачун за трошкове израде акта о процени ризика издат у претходних годину дана (фотокопија)

2.            Доказ о уплати/Извод из банке (фотокопија)-уколико је плаћен део трошкова

5. Начин и рок за подношење пријава

Пријава на конкурс са пратећом документацијом предаје се у Услужном центру Општинске управе општине Кањижа, у Кањижи, Главни трг бр. 1., шалтер бр. 8, у затвореној коверти са назнаком: „Пријава по конкурсу за доделу бесповратних средстава предузетницима и правним лицима – НЕ ОТВАРАЈ“

Образац пријаве са пратећом документацијом може се преузети у Услужном центру Општинске управе општине Кањижа, у Кањижи, Главни трг бр. 1., шалтер бр. 8 и са званичне интернет стране општине Кањижа www.kanjiza.rs  у делу Конкурси.

Неблаговремене пријаве (пријаве пристигле након истека рока предвиђеног у јавном конкурсу), недопуштене пријаве (пријаве поднете од стране неовлашћених лица и субјеката који нису предвиђени јавним конкурсом, односно оне које се не односе на конкурсом предвиђене намене) и неразумљиве и непотпуне пријаве (пријаве које нису поднете на одговарајућем обрасцу, пријаве уз које није приложена сва документација предвиђена конкурсом, пријаве које су непотписане, са непопуњеним рубрикама, пријаве послате факсом или електронском поштом, пријаве које садрже неразумљиве и нетачне податке) неће се разматрати.

Рок за подношење пријава је 8 дана од дана објављивања јавног конкурса.

6. Доношење одлуке

Одлуку о  додели средстава доноси председник општине, на предлог Комисије за доделу бесповратних средстава предузетницима и правним лицима.

Одлука о додели средстава објављује се на званичној интерент странци општине Кањижа.

По доношењу одлуке о додели средстава комисија ће контактирати само оне подносиоце пријава којима су средства одобрена.

Подносилац пријаве којем су додељена средства, закључује уговор са општином који регулише међусобна права и обавезе уговорних страна.

Извештај о спроведеном пројекту доставља се у року од 15 дана од дана његове реализације. У случају неблаговремене доставе извештаја, подносилац пријаве којем су додељена средства има обавезу да изврши повраћај средстава.

Подносилац пријаве којем су додељена средства за набавку основних не сме их отуђити у периоду од три године од дана закључења уговора.

7. Остале информације

Јавни позив се објављује на интернет страници Општине Кањижа,www.kanjiza.rs, на огласној табли у згради Општине Кањижа и у средствима локалног информисања.

Све додатне информације могу се добити у згради Општинске управе општине Кањижа, у канцеларији бр. 26 и путем телефона: 024/873-249.



Јавни конкурс за доделу бесповратних средстава предузетницима, микро, малим и средњим предузећима

Образац са изјавама