Локална самоуправа сумирала мере које је предузела у вези миграната до сада

28.09.2015.
 

У протекла четири месеца кроз Кањижу је прошло између 120.000 и 140.000 избеглица са Блиског истока. У локалној самоуправи кажу да сматрају да немају адекватан простор за смештај избеглица током зиме, али коначну реч о томе ће дати Влада Србија. Не очекују већи број избеглица у наредном периоду.

Привремени прихватни центра у Канижи током преподнева је био празан. Око 11 часова и последња породица избеглица из Ирана, је позвала такси и упутила се ка Шиду у нади да ће стићи до Немачке.

Представници општине Кањижа кажу да је протеклих десет дана све мање избеглица. Верују да је разлог томе политика мађарске владе, која је подигла ограду и жицу на граници.

Штета која је направљена пољопривредним газдинствима у Кањижи и њеној околини још није процењена.

Како би функционисао Прихватни центар, Покрајинска влада је издвојила 13,5 милиона динара, а ресорно министарство је дало још 1,5 милиона динара. Обећаних 4,5 милиона од стране Владе Србије још увек није уплаћено на рачин општине.

Без обзира на то, у сарадњи са хуманитарним организацијама челници Кањиже су оценили да су они пример како руководити Прихватним центром.

Бимбо је рекао да су пријавили инспекцији превозничку фирму од које су купили аутобусе за ђачки превоз, јер се нису придржавали реда вожње и договора.

Више информација:


http://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/subotica/poslednje-izbeglice-napustile-kanjizu_642303.html

https://www.youtube.com/watch?v=n5w8jgI0dHA