Вучић: ЕУ да нам каже шта су наше обавезе око избеглица

07.09.2015.
 

Премијер Александар Вучић констатовао је да све земље ЕУ на овај или онај начин затварају своје границе за мигранте, за разлику од Србија која то не чини, те је поручио да је неопходно да ЕУ предложи свеобухватно решење за тај проблем – након обиласка Прихватног центра за мигранте у Кањижи где је боравио са министарком за европске интеграције немачке покрајине Баварске Беатом Мерк.

Вучић и Мерк су у потпуности сагласни када је реч о лажним азилантима, јер је, сматрају, свима јасно зашто они одлазе у Немачку.

Премијер је разговарао са мигрантима, породицама са децом које су тренутно у Прихватном центру у Кањижи и све је њих интересовало шта се дешава када пређу у Мађарску. Вучић им је објаснио да ће Србија учинити све да на територији наше земље буду збринути, али да када пређу границу не може ништа да гарантује, подсетивши их да их при томе на граници чека ограда, жица...

Вучић сматра да је проблем миграната европски проблем и због тога очекује свеобухватно европско решење, али исто тако поручује да ће Србија урадити све што је потребно да помогне људима и преузети свој део одговорности.

Министарка за европске интеграције немачке покрајине Баварске Беата Мерк похвалила је Србију за одговорно понашање према мигрантима. Она је рекла да је потресна судбина људи који су побегли из ратом захваћених подручја, а који морају да обезбеде миран живот својим породицама, те додала да разуме да траже пут ка мирном животу, и онда констатовала да су то у Кањижи јасно рекли.

Председник Скупштине општине Кањижа Роберт Лацко изјавио је да је кроз прихватни центар у Кањижи за три седмице прошло око 29.000 избеглица. Лацко је за РТС рекао да у центру сваког дана има од 1.700 до 1.800 људи и да је тај број константан, као и да на њега не утичу последња дешавања у Будимпешти. Прихватном центру, рекао је Лацко, не недостају храна и лекови, али постоји проблем са канализационом мрежом и упозорио је да привремени центар неће моћи да функционише преко зиме, јер у шаторима нема грејања. Већ сада избеглице у шаторима пале ватру, што представља опасност, напоменуо је Лацко.

 

Више информација:


http://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/subotica/vucic-eu-da-nam-kaze-sta-su-nase-obaveze-oko-izbeglica_634876.html

http://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/subotica/kroz-kanjizu-proslo-29.000-izbeglica_635024.html

http://www.dnevnik.rs/politika/vucic-eu-da-nam-kaze-kakve-su-nase-obaveze




Фотограф: Карољ Пушкаш и Роберт Коња