Александар Вулин, Иштван Пастор и амбасадором Русије Александр Чепурин на вашаришту

25.08.2015.
 

У привременом прихватном центру на Вашаришту у Кањижи обезбеђени су услови за прихват око 1.400 миграната у складу са највишим могућим стандардима, захваљујући донацији Српско-руског хуманитарног центра,  Данског савеза за мигранте, УНХЦР-а, а такође и ангажовањем општине Кањижа и државних органа, изјавио је ресорни министар Александар Вулин, који је са председником Скупштине АПВ Иштваном Пастором, амбасадором Русије Александром Чепурином, шефом канцеларије УНХЦР-а у Србији Хансом Фридрихом Шодером и представницима више хуманитарних организација посетио прихватни центар у Кањижи

Вулин је предочио да је кроз Србију од 1.јануара до 20.августа ове године прошло је 89.998 тражилаца азила. Он је додао да је од 1.до 20.августа кроз нашу земљу прошло 23.057 тражилаца азила, а да је притисак последњих дана попустио јер се тренутно у прихватном центру у Кањижи налази око 120 и у Прешеву 150 миграната и још има око 500 људи у Београду.

Амбасадор Чепурин је оценио да су избеглице са Блиског истока су у прихватним центрима смештене у цивилизованим условима, а Србија се хумано односи према њима. Чепурин је истакао да је, на основу онога што је видео у Прешеву, Београду, а сада и у Кањижи, однос српског народа према мигрантима јако хуман и они морају да буду захвални држави што им је омогућен смештај у цивилизованим условима, као и прелазак преко Србије.

Амбасадор је, називајући масован талас миграната „арапска јесен„,  рекао да је тај талас наставак „арапског пролећа„ који се „као бумеранг враћа онима који су све то започели„.

 

Више информација:


http://www.dnevnik.rs/drustvo/%E2%80%9Earapska-jesen%E2%80%9D-posle-%E2%80%9Earapskog-proleca%E2%80%9D

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=195243

https://www.youtube.com/watch?v=2cWo8aKup4w