Став локалне самоуправе у вези миграната

13.08.2015.
  

У последњих неколико месеци сваки дан смо интензивно радили на питању решавања проблема миграната коришћењем буџетских резерви и вођењем преговора са институцијама и органима који су надлежни по овом питању.

Током протеклих 40 дана седам пута смо се састали са представницима покрајинске и републичке владе у вези  питања миграната у нашој општини.

31. јула, министар Александар Вулин и његови сарадници су били присутни  на предаји контејнера који су постављени у дворишту полицијске станице након које су вођени преговори. Од понуђене три локације Министарство је прихватило да транзитна зона за одмор миграната буде на вашаришту.

Позвали су  нас да одмах почнемо припремне радње на вашаришту јер ће се за три дана  стићи  шатори, тушеви и тоалети, санитарни контејнери, као и финансијска помоћ, односно три милиона динара за финансирање радова.

Од тада прошло је 11 дана и до сада није стигла никаква помоћ, нити било које средство. Схватили смо, међутим, да је локална самоуправа остала сама по том питању. Осим обећања ништа нисмо добили.

Све што је урађено до сада, у вези одржавања реда и чистоће урадили смо из сопствених средстава на штету нашег буџета. Морам да нагласим да локална самоуправа за решавање овог проблема нема овлашћења, финансијских средстава, радне снаге нити је предвидела у буџету ова средства.

Решавање овог проблема је надлежност републике али она не реагује на наше проблеме.

Из Прешева, Београда и Суботице редовно стиже више аутобуса, пуни избеглица који долазе у наш град, који су оскрнавили наша гробља, гробове, наше капеле, који уништавају јавне површине, паркове, њиве и воћњаке.

Живи пример су два парка у центру Кањиже, Народни парк, шеталиште Тиски цвет, део обале Тисе, које деценијама негујемо и улепшавамо.

Нека сви погледамо шта су у последњих месец дана урадили ови странци који не поседују најосновније елементе опште интелигенције и културе. Међутим, новац изгледа да имају, и изгледа да је то суштина.

До сада смо били толерантни према насталој ситуацији, али као и грађани, и ми губимо стрпљење. У праву је сваки становник Кањиже, Мартоноша и Хоргоша који са страхом излази на улицу, у праву је када је забринут због будућности своје деце, али и због почетка школске године коју чека у страху, и због уништених јавних површина, улица. Тамо где је била тишина, мир и чистоћа сада су гомиле отпада које ови странци остављају за собом.

Сада је јасно да Србија не може да заштити грађане и пореске обвезнике  северне Бачке, и изгледа да судбина Мађара и других националности не интересује надлежна лица. Народни посланик Пастор Балинт је проглашен расистом, јер се залагао за заштиту интереса грађана који живе овде.

Ово  не можемо да трпимо даље, тако да морамо да се ујединимо!

У име Локалне самоуправе Кањижа апелујем на грађане да буду спремни! Будите спремни за онај случај, када ћемо вас замолити да изразите своје незадовољство заједно са нама! Бојим се да морамо узети у своје руке решавање ове несрећне ситуације. На крају крајева, треба да учинимо подношљивим за живот наше окружење, наша села.

Рецимо отворено да: ДОСТА НАМ ЈЕ неиспуњених обећања!

Локална самоуправа Кањиже