Кањижа је награђена Дипломом Европе

03.07.2015.

21.04.2015. године општина Кањижа је награђена  Дипломом Европе, признањем Савета Европе. Општина Кањижа је једина у Србији која има ову награду, коју је заслужила са изузетним достигнућем у области међународних односа, односно јачањем европског јединства.

Кањижа је успешно конкурисала за награду Савета Европе, за Диплому Европе, којом је Савет наградио општину на основу одлуке од 21.04.2015.

Савет Европе, са седиштем у Стразбуру, основао је ову награду заједно са наградном шемом означеном са истим именом (Еуропе Призе) 1955 године. Ова награда је додељена за локалне и регионалне власти, које играју веома активну улогу у јачању међународних односа, и неговању односа између побратимљених градова. Савет Европе је регионална међународна организација са 47 чланова, укључујући и Србију.

Наградни систем има четири нивоа. Први ниво је Диплома Европе, други је Европска Застава (Flag of Honour), трећи је Европска Плакета (Plaque of Honour), а највиша је Велика Европска награда (Europe Prize).

Свака од ових Награда се може добити постепено један по један од најниже до највише. Ове награде могу добити насеља и градови, који негују значајну културну вредност, где становници негују европске вредности и преносе  их на младе генерације. Важно је да насеље има активне међународне односе.

Кањижа је конкурисала први пут ове године и  добила Диплому Европе. Диплому добијају насеља  за трајна достигнућа у подржавању европске идеје, солидарности и међусобне сарадње.

Са Првим степеном ове награде не добијају се финансијска средства, али идеолошка вредност Дипломе је непроцењива за општину. До сада у Србији само је Кањижа  добила ову награду. Општина има  9 побратимљених градова са територије Мађарске, Румуније и Словачке.

Више информација:


https://www.youtube.com/watch?v=1jcJ72IhLIQ




Фотограф: Карољ Пушкаш грађевински инжењер