Радни састанак због повећаног броја имиграната

18.05.2015.
 

Присуство повећаног броја имиграната који свакодневно пристижу на подручје кањишке општине, била је једина тема радног састанка представника челника ове кањишкеопштине, МУП-а Србије, Центра за социјални рад општине Кањижа и Основног прекршајног суда Сента. Председник Скупштине општине Кањижа Роберт Лацко, задужен у локалној самоуправи за комуникацију са државним органима, је констатовао да је повећано присуство имиграната видљиво из дана у дан на јавним местима, парковима и зеленим површинама, где бораве док се не упуте даље, у настојањима да илегално пређу границу према Мађарској.

Лацко указује на чињеницу да су на подручју Кањиже и Суботице, као пограничних средина, највише притиснути проблемима, али је категоричан да нема разлога за панику становника кањишке општине.

У Кањижу, сада већ устаљено из правца Београда „Ластиним” аутобусом око 20 сати стиже четрдесетак имиграната, а према речима Лацка исто тако већ је устаљено да у процесу реадмисије из Мађарске дневно стиже 20 до 40 лица. Најчешће су то држављани Авганистана, Ирана, Ирака, Сирије и других земаља. До сада су регистровани имигранти из преко 20 земаља, а међу њима има  и наших држављана, углавном Албанаца. Број Албанаца с Косова, у односу на талас који је забележен почетком године, знатно је смањен, посебно у односу на талас који је утихнуо од пре два месеца ангажовањем припадника немачке граничне полиције.

Мада је решавање ове проблематике у надлежности републичких органа, Роберт Лацко напомиње да локална самоуправа заједно с полицијом стално предузима кораке да се ситуација не би погоршала. Лацко указује на чињеницу да је Полицијска станица Кањижа попуњена људством само 60 одсто, а осим решавања проблема с имигрантима неопходно је извршавати и свакодневне уобичајене задатке.


http://www.dnevnik.rs/vojvodina/stizu-%E2%80%9Elastinim%E2%80%9D-autobusima-pa-ilegalno-preko-granice

https://www.youtube.com/watch?v=R5t8IzD5w30