Саопштење лоакалне самоуправе

14.05.2015.
  

06. маја 2015. године, председник општине Кањижа је донео решење о расподели средстава за суфинансирање проjеката производње медијских садржаја из области jавног информисања у 2015. години.

Ова одлука се заснива на званичном ставу да Локална самоуправа Кањиже својим средствима подржава рад локалних и регионалних медијских јавних сервиса. Сматрамо веома важним да грађанима општине буде обезбеђено истинито, правовремено и потпуно информисање на језицима који су у службеној употреби у складу са Статутом општине Кањижа, о најважнијим одлукама локалне самоуправе, привредним, политичким, културним, спортским и осталим догађајима, о раду органа локалне самоуправе, васпитно-образовном раду у институцијама и њиховим проблемима, о раду невладиних организација, активностима верских заједница, као и о информацијама које доприносе ефикаснијем остваривању свакодневних потреба, права и обавеза грађана, јавне безбедности, заштити природе и животне средине.

Независна и стручна комисија која је именована за избор пројеката поднетих на конкурс из области jавног информисања свој предлог је донела на основу члана 23. и члана 24. Закона о јавном информисању и медијима („Службени гласник РС“, бр. 83/14), на основу члана 18. Правилникa о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања („Службени гласник РС“, бр. 126/14) и на основу обавезног разматрања мишљења Националног савета мађарске националне мањине. Одлука председника општине Кањижа се заснива на овом предлогу и верно показује намеру Локалне самоуправе Кањижа да са озбиљним суфинансирањем подржава рад локалних и регионалних медијских сервиса.

Локална самоуправа Кањиже је све учинила да Панда Радио и у будуће добија одговарајућу подршку за свој рад, али комисија за избор пројеката поднетих на конкурсу није могла да оцени предату конкурсну документацију јер Панда Радио д.о.о. није испунио услове конкурса.

 

Власник Панда Радија није испунио своје обавезе из уговора која је сачињена на основу закона и потписана 2014. године:

1.            Средства суфинансирања добијене у 2014. години није наменски потрошио.

 

До сада није исплатио вишемесечна лична примања својим запосленима.

Уговор o суфинансирању програма/пројекта у области јавног инфрормисања, број 404-148/2014-I/A, дана 15.04.2014. године, члан 2.: „Панда радио се обавезује да из остварених средстава редовно врши исплате личних примања својим запосленима у складу са законом предвиђеном минималном зарадом за средњошколску стручну спрему (за два водитеља, за једног техничара звука и директора), као и да тромесечно подноси извештај о свом раду, остварењу пројекта и потврду о исплати ничних примања члану Oпштинског већа задуженом за подручје информисања.”

 

2.            Није поднео извештај о утрошку средстава у 2014. години.

До датума назначеном у уговору – нити након истека рока - није поднео финансијски и наративни извештај о утрошку средстава која су му била пребачена на текући рачун у циљу суфинансирања пројекта.

Уговор o суфинансирању програма/пројекта у области јавног инфрормисања, број 404-148/2014-I/A, дана 15.04.2014. године, члан 5.: „Панда радио  има обавезу да у року од 15 дана по завршетку програма, односно пројекта, а најкасније до 30. јануара 2015. године, поднесе извештај о реализацији програма/пројеката из члана 1. овог Уговора и достави доказе о наменском коришћењу финансијских средстава Комисији за доделу средстава у области јавног информисања.“

 

Очигледни преступ уговорених обавеза је и комисија за избор пројеката, и Национални савет мађарске националне мањине, и Локална самоуправа општине Кањижа морала да узме у обзир приликом доношења одлуке о суфинансирању, те је одлучено да Панда Радио у 2015. Години не добија средства из буџета општине Кањижа.

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Аутономна Покрајина Војводинa

Oпштинa Кањижа

Број: 034-1/2015-I/A/6

Дана: 14.05.2015. год.