Амбасадор Мађарске у Србији Атила Пинтер у посети Кањиже

02.04.2015.
 

Нови амбасадор Мађарске у Србији Атила Пинтер посетио је Кањижу где је са челницима општине разговарао о могућностима проширења сарадње, а обишао је ОКУ „Кнеса”, Регионални креативни атеље, Регионални центар за развој запослених у образовању и Гарни хотел „Арт”. Пинтер је изјавио да је у првом плану унапређење економске сарадње и најавио да ће се у амабасади у Београду и генералном конзулату у Суботици повећати број економских саветника, те да мађарска национална трговинска кућа планира отварање представништава у Новом Саду, Суботици и Београду, а да је Ексим банка издвојила 45 милиона евра за развој трговинских односа између Мађарске и Србије.
Председник кањишке општине Михаљ Бимбо је истакао је да циљ прве званичне посете амбасадора Пинтера био да се упозна са друштвеним и економским могућностима ове општине. Он је нагласио велики значај тешње сарадње кањишке општине као пограничне са Мађарском на економском и културном пољу.
Амбасадор Пинтер је предочио да стари друмски гранични прелаз Хоргош-Реске неће бити отворен у априлу како је раније најављивано, него да ће то бити учињено до почетка туристичке сезоне пре јула ове године, али да тачан термин још не може да каже. Отварање старог прелаза допринеће да се у јеку туристичке сезоне прелаз код Хоргоша растерети великих гужви.
Он је констатовао да по плану теку активности за реконструкцију пруге Београд-Будимпешта, за шта ће до средине априла мађарска и српска страна завршити студије изводљивости, до краја јуна свој део посла треба да заврши кинеска страна, а да је заједнички план да се пред крај ове године отпочну радови и комплетан посао заврши пред крај 2017.

Више информација:


http://www.dnevnik.rs/vojvodina/stari-prelaz-horgos-podize-rampu

http://www.rtv.rs/sr_lat/ekonomija/aktuelno/pocinje-obnova-pruge-beograd-budimpesta_584679.html

http://www.vajma.info/cikk/szerbkiadas/4009/Madjarska-nacionalna-trgovacka-kuca-i-Eximbank-u-Srbiji.html




Фотограф: Карољ Пушкаш грађевински инжењер