Мањи прилив од нафтне ренте осећа се у Кањижи

17.03.2015.
 

За око 250 милиона динара овогодишњи буџет општине Кањижа, мањи је него лане, па начелник Одељења за привреду, финансије и развој Општинске управе у Кањижи Роберт Фејстамер предочава да ће се то осетити на инвестирњу, јер је приоритет да не буде сметње у функционисању онога што је до сада изграђено у образовању, култури, локалној управи и другим сегментима.

У Кањижи се гради аутобуска станица, а намера је да се заврши ове грађевинске сезоне. Пред завршетком је доградња и адаптација Дома културе у Хоргошу, а преостало је да се финансира опрема. Предстоји реконструкција водоводене мреже у Адорјану и Трешњевцу и више мањих инвестиција у свим областима, које ће према очекивањима Фејстамера нешто покренути. Месним заједницама је препуштено да саме одреде своје приоритете, а на сваки динар који обезбеде из сопствених извора или на конкурисима општина се обавезала да ће додати још толико. То су релативно мале инвестиције, али нису приоритети на нивоу општине.

Он додаје да је приоритет и ставка намењена привредном развоју, али да се средства највероватније неће дати индивиуално фирмама у виду бесповратних средстава, него конкретним видовима подршке за основну инфраструктуру, да би могле упослити нове људе или бар задржали постојеће раднике. Са циљем да се сагледа у чему локална самоуправа може да им помогне, посетиће се око 30 фирми. Фејстамер додаје да има обећања да ће до краја ове години „Идеа” изградити нови тржни центар на припремљеној локацији код нове аутобуске станице.

Фејстамер најављује и наставак улагања у индустријске зоне. У Кањижи је од четири хектара, уз постојеће фирме, на располагању је још један хектар, док је су у зони у Хоргошу слободна 24 хектара. Планови су ревидирани па ће се инфраструктуром у потпуности опремити око 4,5 хектара ближе насељу где су већ доведени струја, гас, вода и канализација, а остатак ће морати мало да причека. Већ има потенцијалних домаћих улагача који желе да у Хоргошу лоцирају бизнис, због близине аутопута и границе. У прилог овој зони иду и државни пројекти за поновно отварање старог граничног прелаза, као и обнова железничке пруге на траси Суботица-Сегедин.

Више информација:


http://www.dnevnik.rs/vojvodina/manji-priliv-od-naftne-rente-oseca-se-u-kanjizi