За малишане само најбоље са оближњих био фарми

28.01.2015.
 

У Предшколској установи „Наши бисери” у Кањижи после зимског распуста уведена је био исхрана, тако да се користе намирнице које се пазаре од произвођача из кањишке општине који се баве органском производњом хране. За децу на полудневном и целодневном боравку у вртићима у Кањижи и Хоргошу за ужину и припрему куваних оброка уведени су поврће, воће, чајеви и житарице из био произодње, у оквиру пројекта који је започело Удружење „Мета тера”, а подржала и локална смаоуправа општине Кањижа.

Медицинска сестра на превентиви у ПУ „Наши бисери” Ђерђи Чањи каже да јеловник саставља нутрициониста и прати га Комисија за исхрану у установи. Она истиче да био исхрана помаже у поправљању квалитета живота, јер био производи су укуснији, садрже више витамина, беланчевина и минерала што се одражава на јачање имунитета и очување здравља деце.

Моника Халас из Удружења „Мета тера”, које је иницирало пројекат здравије исхране деце у вртићима, напомиње да су пошли примером Суботице где се већ годинама за оброке деце из предшколској установи намирнице купују од био произвођача.

Она указује да је набавка намирница из био производње скупља него за производ из конвенционалне производње, али помоћу пројекта који је остварен крајем прошле године биопроизвођачи су успели да дођу до средстава којим су надоместили разлику у цени.

Више информација:


http://www.dnevnik.rs/vojvodina/za-malisane-samo-najbolje-sa-obliznjih-bio-farmi