ЕкОлимпијада у Кањижи

31.10.2014.
  

У понедељак, 03.11.2014., са почетком у 10.30, на платоу испред Скупштине општине Кањижа и школском дворишту О.Ш. „Јован Јовановић Змај“ (Школски трг 1.) биће одржана „ЕкОлимпијада“ под слоганом „Да растемо у складу са природом“.

Циљ „ЕкОлимпијаде“ је да основци кроз спорт и забаву, учествујући у разноврсним радионицама, развијају олимпијски дух и упознају праве олимпијске вредности и важност очувања животне средине.

„ЕкОлимпијско игралиште“ је спортско-еколошка радионица у којој ће посебна пажња бити посвећена очувању природе, као једној од основних олимпијских вредности.

Главна тема биће заштита зеленила, па ће у Кањижи бити посађено цвеће у облику олимпијских кругова која представљају пет олимпијских вредности које млади треба да усвоје у свом свакодневном животу: радост игре, фер плеј, поштовање, изузетност и јединство духа, тела и ума.

Игра „Еко фудбал“ подразумева такмичење између мешовитих мушко-женских тимова, а учесници уче да  размишљају о фер плеју и коректности тако што правила игре одређују играчи на лицу места.

Пројекат се реализује у сарадњи са Амбасадом Сједињених Америчких Држава у Србији и Топ партнером Међународног олимпијског комитета компанијом Цоца-Цола, која је ексклузивни партнер Олимпијског комитета Србије у едукативним пројектима “Олимпијски час”, “ЕкОлимпијада” и “Спортски изазов” до краја олимпијског циклуса РИО 2016.

На ЕкОлимпијади у Кањижи учествоваће Светски шампион у рвању Давор Штефанек.

Фонд спорта и олимпизма и Олимпијски комитет Србије настоје да кроз своје програме олимпијског образовања анимирају што већ број деце, широм Србије и скрену пажњу колико је важно бавити се спортом, развијати вештине и знања, неговати храброст, пријатељство и тимски дух. Основна идеја је да олимпијске вредности као што су јединство духа, тела и ума, фер плеј, радост игре, поштоваје и изузетност буду препознате као универзалне животне вредности и да их  пре свега деца и млади усвоје као једини прави пут.