Нова опрема за Дом здравља у Кањижи

08.04.2024.
 

Набављен је нови мобилни ултразвук као и нови уређај за бољу дијагностику у анализи крви.
Укупна вредност нове опреме је готово два милиона динара, од чега је 800 хиљада динара обезбедила локална самоуправа Кањиже. Потиска општина на годишњем нивоу готово 20 милиона динара улаже у подршку здравственој служби.


Локална Служба за хитну медицинску помоћ опремљена је мобилним ултразвуком који ће помоћи у брзом прегледу пацијената и пружању одговарајуће помоћи. Лабораторија је, опет, добила уређај који омогућава да се приликом анализе крви добију подаци и о Д-димеру, и ова услуга је бесплатна за пацијенте. Захваљујући овом апарату важном у дијагностици, опасност од настанка тромбозе може се установити у року од 15 минута.


„За Дом здравља у Кањижи веома су важни ови уређаји јер ми немамо општу болницу и нажалост само у општој болници могу да се ураде ове анализе. Мобилни ултразвук постоји само у великим домовима здравља, односно болницама, а сада уређај који мери вредности Д-димера и указује на опасност од настанка тромбозе може се наћи само у Дому здравља у Кањижи“ рекла је Каролина Ђолаи, директорица Дома здравља у Кањижи.


Локална самоуправа Кањиже годинама подржава функционисање локалног Дома здравља и његове инвестиције. Ове године су за рад установе предвидели 20 милиона динара у општинском буџету.


„Цена уређаја које смо данас видели није висока, говоримо о улагању од око 800 хиљада динара које је обезбедила локална самоуправа, али је по квалитету значајно допринело томе да Дом здравља на територији целе општине грађанима може да пружи здравствену услугу брже, на једном вишем и квалитетнијем нивоу“ рекао је Роберт Фејстамер, председник општине Кањижа.
Према речима Фејстамера даље улагање у опрему Дома здравља један је од најважнијих задатака локалне самоуправе.


Више информација:

 


Нова опрема за Дом здравља у Кањижи




Фото: Карољ Пушкаш