У Кањижи посађено 130 младица храста

28.02.2024.
 

Дрвеће је посађено на простору дуж будуће обилазнице. 
У избушене рупе постављен је компост, а младе саднице су након постављања у земљу обезбедили заштитном мрежом како стабла не би оштетиле дивље животиње. 
„Желимо да побољшамо своје окружење, јер ако погледамо около није леп призор овај велики голи простор. Дува ветар, нема ничега да га заустави и овај ветар води ка ерозији. Дрвеће осим тога пречишћава и ваздух, и нама је интерес да имамо што чистији ваздух, односно да нам окружење буде што лепше“ каже Балаж Келемен, ученик Пољопривредно – техничког школског центра „Беседеш Јожеф“ из Кањиже. 
Дрвеће је однеговано на школском газдинству. У акцији садње дрвећа учествовали су ученици којима је то био део праксе јер ђаци Пољопривредно – техничког школског центра учествују у једном програму заштите животне средине. 
Агота Берец, наставница стручних предмета у Пољопривредно – техничком школском центру „Беседеш Јожеф“ у Кањижи каже: „Ученици су у прошлој години обавили истраживање које је показало да са садњом дрвећа, озелењавањем најбоље можемо да се супротставимо глобаном загревању, и тај документ, који су деца припремила,  предали смо председнику општине. Ово је сада реализација тога, да заиста садимо дрвеће.“ 
Садња дрвећа остварена је уз помоћ локалне самоурпаве Кањиже и у плану је да у наредном периоду буде више сличних активности. Очекује се да акција садње дрвећа буде организована око аутобуске станице и на више локација у насељу. 
„Локална самоуправа повећала је финансијски износ у фонду за заштиту животне средине и ове године планирамо даље озелењавање заједно са месним заједницама. Заједнички ћемо на тај начин повећати зелене површине на територији општине“ рекао је Роберт Коња, саветник председника општине Кањижа. 
Бригу о младим садницама преузеће учесници средњошколског центра у оквиру своје практичне наставе и то ће обављати заједнички са Јавним предузећем за комуналне услуге „Комуналац“. 

 


У Кањижи посађено 130 младица храста

Средњошколци засадили храст лужњак




Фото: Карољ Пушкаш