Јавни позив свим Србима пореклом из Федерације Босне и Херцеговине

22.12.2023.
 

Јавни позив свим Србима пореклом из Федерације Босне и Херцеговине Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ у сарадњи са Управом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону почео је са реализацијом програма Информисања о имовинским правима Срба у Федерацији БиХ. На територији Федерације Босне и Херцеговине у току је поступак хармонизације, тј. успоставе/замене земљишних књига. Поступак се одвија тако што свака општина расписује јавни позив за једну или више својих катастарских општина у коме позива грађане да сами пријаве своју имовину најчешће са роком од 60 дана или максимално годину дана. У Федерацији БиХ се ови позиви не шаљу лично него се само објављују у службеном гласнику и неким штампаним медијима који великом броју избеглих Срба (али и других) нису доступни, тако да не могу бити информисани када је за њихову катастарску општину расписан јавни позив. У пракси то значи да постоји реална опасност да не сазнају на време за тај јавни позив и да пропусте прописане рокове да упишу своју имовину или имовину својих предака на коју полажу право. Такође, постоји реална опасност да ту имовину пријави и упише неко други, па је онда поступак доказивања имновинских права и поврата имовине веома компликован и скуп, тако да многи одустају и остају без остварења својих имовинских права.


Обавештавамо Вас да је отворена посебна Канцеларија у Београду за пружање бесплатне правне помоћи која се између осталог бави и проблематиком везаном за овај упис имовине у Федерацији БиХ. Стога позивамо све грађане који поседују имовину у Федерацији Босне и Херцеговине, а имају пребивалиште на подручју Ваше општине да нам се обрате и на време пријаве своју имовину.


Канцеларија се налази у улици Гаврила Принципа 16, Београд, број телефона: 064-395-38-38.
Председник Одбора:
Ђорђе Радановић, дипл.правник

 

ОДБОР ЗА ЗАШТИТУ ПРАВА СРБА У ФЕДЕРАЦИЈИ БИХ Улица Првог децембра 23, 76300 Бијељина; ЈИБ: 4404429870001; Матични број: 11177930

Имејл: odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com