Републичка делегација у посети Кањижи

27.09.2023.
 

Информатичка опрема у Градској кући, асфалтирани путеви – републичка делегација посетила је данас Кањижу и обишла улагања реализована уз подршку министарства.
Домаћин делегације био је Роберт Фејстамер, те је одржан и заједнички састанак. Након тога посетили су новоопремљени Услужни центар у згради Градске куће. За његово опремање и обнову застарелог противпожарног и алармног система Министарство је издвојило милион и 500 хиљада динара, као и за разводне ормане за струју и за набавку информатичке опреме.
Приликом садашње посете министар је новом центру поклонио 20 лаптопа. Други успешан пројекат у општини је асфалтирање улице Фехер Ференца, за шта је Министарство издвојило пет милиона динара.


„Потврдило се да људи који воде ову општину заиста су сваки динара, који смо наменили из буџета, паметно и сврсисходно искористили и сматрам да и у наредном периоду можемо заједно да радимо, да реализујемо пројекте, који ће бити у интересу Кањиже“ рекао је Александар Мартиновић, министар државне управе и локалне самоуправе Србије.
За општину је важна подршка коју добија – истакао је Роберт Фејстамер, председник општине Кањижа.  „Само на основу буџета локалне самоуправе, само из својих средстава, веома тешко би могли да напредујемо у нашим пројектима. Али овако, када локална самоуправа треба да обезбеди свој део, а имали смо и таквих конкурса на којима општина није морала ни део да обезбеди, тада локална самоуправа може много ефикасније да функционише.“
Посети је присуствовао и др Балинт Пастор, шеф републичког посланичког клуба Савеза војвођанских Мађара. Казао  је да је циљ заједничких разговора одржаних почетком године  са министром Александром Мартиновићем био тај да након десет година и општине насељене претежно мађарским становништвом добију подршку из републичког буџета.
„Негде у фебруару смо разговарали о томе да и наше локалне самоуправе буду успешне, исто као што грађани који овде живе плаћају порез и то завређују. Пре три седмице били смо у Сенти где смо отворили два нова успешна пројекта, данас овде у Кањижи, такође два, а ускоро одлазимо и у Мали Иђош“ рекао је др Балинт Пастор, шеф републичког посланичког клуба СВМ-а.
Гости су посетили и погон за производњу меда „Тисамед“. Ово предузеће сарађује са 1.500 произвођача.


„Практично, мед који ми производимо може се наћи на тржишту Србије, у већини малопродајних ланаца, али осим тога наше производе извозимо у више држава Европе“ казао је Золтан Кермеци, директор фабрике меда „Тисамед“.


Општина Кањижа намерава и убудуће да конкурише у области туризма код Министарства – чуло се на скупу.


Више информација:

 


Републичка делегација у посети Кањижи

Кањижа: Асфалтирана Улица Ференца Фехера и модернизован општински услужни центар, значајна помоћ МДУЛС

Кањижа – Посета министра Александра Мартиновића општини и привреди Кањиже




Фото: Карољ Пушкаш