Oдржана манифестација „Изађи ми на теглу“

01.09.2014.
 

Јединствено такмичење у припреми ајвара, „Изађи ми на теглу”, старовало је у четвртак, 28. августа поподне испред Градске куће у Кањижи, уз учешће 12 екипа.

За справљање ајвара такмичарским екипама у Кањижи је обезбеђено по 30 килограма паприке, које су замирисале печењем на мобилним бубњарама, а сви су се трудили да наклоност жирија придобију својим рецептом.

Организаторка Љиљана Вукотић из Асоцијације „Башта машта” наглашава да је циљ каравана да се пронађе најбољи рецепт у Србији за справљање ајвара, па ће се такмичења наредних дана организовати у преко 20 градова у Србији. Победници из свих градова наћи ће се на финалном такмичењу на Калемегдану у Београду.

У време печења паприке и спрвљања ајвара приређује се интерактивни такмичарски програм и едукативна представа о здравој исхрани намењени деци. Све окупљене увесељавао је Здравко, маркантна маскота манифестације „Изађи ми на теглу

О избору најукуснијег ајвара одлучивао је жири у коме су били микробиолог Ивана Камраш Ђуришић, кулинар Андраш Варбаи и потпредседник Покрајинске владе Михаљ Њилаш. Они су за победнички изабрали ајвар који је припремила екипа „Ајвор” из Суботице са капитеном Николом Михаљчићем, друга награда припала је „А” екипи Грађанског удружења кањишких пензионера са капитеном Илоном Ковач, док је трећа била „Краљица паприке” са капитеном Ериком Лазић, коју су сачињавали ученици Пољопривредно техничког средњошколског центра „Беседеш Јожеф” из Кањиже.

 

Више информација:


http://www.dnevnik.rs/vojvodina/znaju-i-severnjaci-sta-je-dobar-ajvar

https://www.youtube.com/watch?v=sLhm17jSDjk&list=UUOvBXkLmx4eOVCBcx_gcX5Q




Фотограф: Карољ Пушкаш грађевински инжењер