Кратак филм поводом дана Општине 2021.

21.10.2022.
                

 

 

У протеклој години је самоуправа успешно вршила своје задатке упркос томе што економији која се још није сасвим опоравила од пандемије корона вируса сада прети енергетска криза, а то утиче на све области живота. Оно што смо испланирали смо успешно и извршили и тиме допринели безбедности грађана, а обезбедили смо и одржавање квалитета постојећих услуга. Захваљујући успешним предлозима пројеката је дошло до развоја и улагања која су у служби општине.

   

Саобраћајна инфраструктура: 75,8 милиона

Асфалтирано је 250 метара прометног пута крај мартоношког гробља, а пут је такође проширен што је коштало укупно 10,8 милиона динара, а томе је – захваљујући месном доприносу – допринела и сама месна заједница Мартонош.

У Трешњевцу су асфалтиране две улица. Укупна вредност тог улагања је била укупно 19,5 милиона динара.

У оквиру прекограничног ИПА-Интеррег пројекта Добар пут спаја људе је прошле године на јесен завршена друга фаза изградње хоргошке бициклистичке стазе и стигла је до краја насеља. Деоница која је сада изграђена је дуга 1830 метара. Ово је значајна ставка обзиром на планове да се у будућности успостави непрекидна стаза на релацији Хоргош–Реске–Сегедин. Циљеви безбедности у саобраћају су испуњени већ овом инвестицијом.

За Хоргош и за целу општину је од изузетног значаја проширење граничног прелаза Хоргош-Реске. У питању је још шест трака за теретни превоз и аутобусе. Значајна је и обнова железнице која је у насељу започета прошлог октобра. Теретни железнички саобраћај на деоници између Суботице и  Сегедина је кренуо у августу, али је и хоргошка железничка станица потпуно обновљена и сија старим сјајем. Околина зграде и зелене површине су обновљене захваљујући нашој самоуправи.

 

Комуналне делатности: 71,4 милиона

Захваљујући успешном предлогу пројекта је током пролећа обновљен водоводни систем у 121 домаћинству општине. Застареле водоводне цеви су замењене у Хоргошу, Мартоношу и Кањижи. Укупна вредност пројекта је износила 10,7 милиона динара.

 

Енергетска ефикасност: 5 милиона

У марту смо заједно са представницима још девет северно бачких самоуправа поднели предлог пројекта за енергетску ефикасност општине. Наша општина је добила пет милиона динара за суфинансирање унапређења енергетске ефикасности породичних кућа и станова, а исто толики износ је издвојила из буџета за тај циљ. За износ од укупно 10 милиона динара је успешно конкурисало 77 грађана.

 

Развој туризма: 14,7 милиона

Прошле године, на Дан општине је отворен нови туристичко-информативни центар наше општине. Канцеларија је током протекле године оправдала своје постојање: туристи су могли да бирају између различитих сувенира, локалних производа, али су се на истом месту могли упознати са туристичким потенцијалима општине. 

Нема сумње да је истакнута тачка у туристичкој понуди општине која је невероватно посебна Стари артески бунар који се налази поред Зимонића. Након две године је обновљен овог лета током четвородневне радне акције уз средства која је обезбедила општина и помоћ добровољаца Омладинско-културног удружења Wемсицал Сербиа.

Почетком године је асфалтиран тротоар који води на  обалу Тисе, на долми је обновљено 25 клупа, као и канте за смеће и јавно осветљење, односно, постављене су три информативне табле.

Како то обично буде, туристичка сезона у Кањижи је почела са првомајским уранком. Камп кућице и шатори су испунили камп Тиски цвет, а није било ни пуно слободних места за кување.

Летњи месеци су донели изузетно велику посећеност како Штранду, тако и кампу, угоститељима, игралишту и базенима на Тиси. На један део купалишта на Штранду смо нанели песак да би смо прилаз води учинили лакшим и безбеднијим. Ради комфора посетилаца смо изградили и тоалете. Такође смо ради безбедности купача ангажовали и спасилачку службу. 

Природа је ове године била широке руке – бар што се тиче цветања Тисе. Ове године су посетиоци са обла или са воде могли да уживају у огромном и спектакуларном ројењу. Свадбени плес Тиских цветова је средином јуна данима трајао дуже од једног сата.

 

Развој пољопривреде: 25,2 милиона

Међутим, време током 2022. године ни најмање није ишло на руку пољопривреди. Недостатак падавина, врућине и ветар су нанели озбиљне штете на територији општине због чега смо први у региону  решили да утврдимо штету од суше. Резултати су поражавајући.

Наша локална самоуправа наставила је да пружа уобичајене облике подршке у области пољопривреде. Санирали смо земљане путеве у укупној дужини од 5,5 километара. Укупна вредност радова је 7 милиона динара, а захваљујући одржавању, овим путевима је постало лакше саобраћати у Кањижи, Хоргошу, Орому, Трешњевцу и Велебиту.

Поред тога, ове године смо пољопривредним произвођачима обезбедили и 333 бесплатна узорковања земљишта, те смо поново покренули пољочуварску службу у свих 13 наших насеља у циљу заштите пољопривредних добара.

Пољопривредницима помажемо и директним субвенцијама из Буџетског фонда за пољопривреду и рурални развој општине Кањижа. Прошле године је субвенција од 1,9 милиона динара покрила 47 уговора, док је ове године бесповратне субвенције добио још тридесет и један пољопривредник у укупној вредности од 5 и по милиона динара.

У мају смо се бавили и промоцијом локалних производа: поставили смо 42 рекламне табле у наших шест насеља како бисмо помогли у информисању мештана и посетилаца о доступним локалним производима, који се сматрају посебном вредношћу наше заједнице.

 

Здравствена заштита: 23,6 милиона

Наша локална самоуправа дуги низ година учествује у одржавању хитне службе Дома здравља, подржава стручно усавршавање запослених, али и доприноси набавци опреме. У мају смо обезбедили нову компјутерску опрему клиникама у Кањижи, Трешњевцу, Адорјану и Хоргошу, а потом је установа добила и нови ултразвучни апарат. Купили смо и 3 возила за Дом здравља за додатних 3 и по милиона динара.

Епидемија корона вируса нас је научила важности чистог ваздуха у просторијама које посећује много људи. Улагањем од милион динара купили смо опрему за пречишћавање ваздуха, која је постављена на следећим местима: општина, полиција, Дом здравља, седиште Културно-уметничког друштва Свети Сава, Арт кафе, католичка и православна црква.

 

Функционисање и адаптација образовних институција: 195,5 милиона

Наше образовне установе биле су заиста успешне на конкурсима покрајинског секретаријата: за радове реновирања су добиле укупно 9,7 милиона динара. Захваљујући томе, на пример, централна зграда Предшколске установе Наши бисери је такође добила нову изолацију, што умногоме доприноси модернизацији зграде, али и њеној енергетској ефикасности. 

Све три зграде Основне школе Арањ Јанош, у Трешњевцу, Орому и Тотовом Селу су добиле информатичку и технолошку опрему. Вредност инвестиције је близу 3 милиона динара. Износ су обезбедили наша локална самоуправа, Национални савет мађарске националне мањине и НИС.

Стипендије за студенте један су од најстаријих облика подршке нашег програма за породицу. Прошле године је уговор о стипендирању потписало укупно 17 студената. Наш циљ је да квалификоване младе људе задржимо код куће, па током летњег распуста треба да одраде двонедељну праксу на радном месту које одговара њиховој струци, а то је већ резултирало заснивањем радног односа.

Слично томе, облик подршке који постоји годинама је рефундација путних трошкова, којима наша општина подржава средњошколце, али покривамо и путне трошкове ученика основних школа и предшколаца. За ове сврхе одвајамо око 17 милиона динара годишње.

 

Развој спорта и омладине: 25,5 милиона

Наша општина подршку младима сматра делом политике подршке породици, јер снага заједнице, поред породице, лежи пре свега у младим људима, који су вољни и способни да ураде нешто за њу. Зато сматрамо великим успехом то што смо у могућности да направимо ИТ центар у згради Дома омладине захваљујући републичкој субвенцији од 20 милиона динара. Центар ће испуњавати најсавременије европске стандарде и биће место за обуке програмирања.

Али ни у свакодневном животу не остављамо младе људе саме: Канцеларија за младе општине Кањижа добија сву подршку локалне самоуправе за организовање различитих активности, програма изградње тима и заједнице. Почело је и комплетно реновирање кућице на Штранду у којој им је алтернативно седиште, како би им се обезбедили још бољи услови за наредну летњу сезону.

Што се тиче Војвођанске рвачке академије, радови су се вршили се још крајем прошле године: радили смо на изградњи путне и комуналне инфраструктуре, изградњи паркинга - и заједно смо се радовали све бољим резултатима наших рвача. Ређали су се успеси остварени на државним, балканским и медитеранским првенствима, а крунисани су титулом светског првака Себастијана Нађа! Наша општина прославила је заједно са шампионом у оквиру заједничког дочека.

Уверени смо да је развој спортске инфраструктуре и подршка спортским клубовима дугорочна инвестиција. У ту сврху, уз подршку Владе Мађарске, изграђене су нова теретана и спортска дворана у Тотовом Селу. На овај начин створени су услови за квалитетно бављење спортом у области више спортова.

 

Социјална и дечија заштита: 61,7 милиона

Наша самоуправа већ годинама спроводи широку политику подршке породици. Један од њених елемената је и даривање првих беба у години: подршку од 50.000 динара добили су прва девојчица и први дечак, али осим њих општинску подршку од 20.000 динара имају сва новорођенчад, а свима следује и  пакет за бебе.

Већ три године обезбеђујемо и дечија ауто седишта за родитеље најмлађих. Трудимо се да сви који се пријаве и испуњавају услове имају користи од овог поклона. Ове године смо успели да обрадујемо 76 породица.

Једна од најспектакуларнијих инвестиција 2022. године је такође првенствено намењена најмлађима, али смо уверени да ће се реновирани простор у Мостарској улици показати успешним и као место за друштвене програме у будућности. Старо игралиште замењено је потпуно новим елементима, захваљујући савременој опреми добили смо еко-парк, али смо испунили и очекивања младих. Од сопствених средстава смо издвојили10 милиона на развој игралишта, док је осталих 5 милиона обезбедила Нафтна индустрија НИС. 

Центар за пружање услуга социјалне заштите је ове године спровео свој други ИПА пројекат. У оквиру пројекту под називом Унутар круга, 20 младих особа са посебним потребама из општине припремано је за тржиште рада, али је набављена и опрема за кројачку радионицу, грнчарску радионицу и стакленик у Центру.

Прошлог децембра смо предузели важан корак у циљу спровођења права везаних за језике мањина. Наша општина је прва у Србији усвојила Локалну повељу о регионалним и мањинским језицима. Сврха усвајања и примене документа европског нивоа је да становништво наше општине у највећој могућој мери оствари своје језичке слободе и права.

 

Заштита животне средине: 30,1 милион

Сваке године и наша општина се придружује међународној манифестацији под називом Европска недеља мобилности. Циљ програма је да скрене пажњу на значај заштите животне средине и да промовише бициклизам. Током завршне манифестације извучено је 18 добитника бицикала међу предшколцима, ученицима основних и средњих школа, као и запосленима у образовним установама.

По први пут, али са намером да створимо традицију, наша општина је организовала акцију прикупљања електронског отпада на територији целе општине, у оквиру које смо се бавили прикупљањем некоришћених кућних апарата, електронских уређаја и опреме, и њиховим бесплатним одношењем.

 

Развој културе: 72 милиона

Крајем прошле, али и ове године озбиљно се улагало у нашу образовно-културну установу Цнеса. Дом уметности је у оквиру унапређења противпожарне заштите у вредности од 6,5 милиона динара добио нову противпожарну завесу и детекторе дима.

У оквиру ИПА пројекта Цултцап, установа је набавила нове микрофоне, сталке за микрофон, појачала, светла, звучнике и балетски под у вредности од додатних 5 милиона динара.

Културни развој није заобишао ни библиотеку Јожеф Атила. У библиотеци, као и у Дому културе, постављени су нови, економични гасни котлови чија је набавка решена средствима из покрајине и општине у износу од милион динара.

Уз сарадњу Националног савета мађарске националне мањине, више од 8 милиона динара улажемо у реновирање Дома културе у Мартоношу, а од тог износа ће у потпуности бити обновљени фасада, бина, свлачионице и мокри чвор, како би културни центар био достојан један век дуге историје локалне културе.

У оквиру конкурса за културу наше општине, ове године смо утрошили укупно 3 милиона динара на програме удружења и установа, тј. да обезбедимо њихов рад, а имали смо 20 успешних предлога пројеката на овогодишњем конкурсу. 46 удружења је добило подршку у укупној вредности од 10,5 милиона динара на нашем конкурсу за цивилна удружења.

 

Наша локална самоуправа годинама ставља велики акценат на одржавање програма који служе јачању заједнице, подржавајући из сопственог буџета најмање један догађај у свакој месној заједници. Као резултат, наши грађани могу да учествују у квалитетним догађајима који јачају личне односе, осећај припадности и обогаћују учеснике трајним искуствима. 

 

Адорјан: Дан села, X Фестивал хурке и кобасице

Хоргош: XXXII Бербански дани

Војвода Зимонић: X Сусрет овчара и пољопривредних произвођача

Мали Песак: Дан села

Мале Пијаце: XIII Такмичење нација у кувању

Кањижа: X Кањижа фест, XV Фестивал трчања и пливања, Дан светог Стефана и Празник новог хлеба, III Ловачки фестивал

Мартонош: XX Међународно такмичење у кувању рибље чорбе

Ором: VIII Ветрењача фестивал, В Велики светски сусрет оромчана

Трешњевац: XIV Трактор фестивал, Михољски сусрети села

Тотово Село: Празник националног заједништва

Велебит: IX Изађи ми на теглу

Долине: XXXI Жетелачки празник, IX Такмичење у кувању паприкаша