Попис 2022 – Која питања нас чекају у упитнику?

28.09.2022.
 

Пописивачи ће посао започети у суботу ујутру од 8 часова. У општини Кањижа уз помоћ седам инструктора, попис ће наредних седмица обављати 50 пописивача.

Пописивачи ће код себе имати идентификациону картицу са својом сликом, идентификационим бројем, и на тај начин могу да се легитимишу, док ће податке сакупљати уз помоћ лаптопа, електронским путем. Пописивачи ће у једном домаћинству проводити око пола сата и поставити близу 80 питања.

„Међу њима су питања која су обавезна и која се односе на пол, старост, школску спрему, економску активност испитаника. Исто тако, има и оних питања која се односе на веру, нацију, матерњи језик и која нису обавезна, али препоручује се да се и на њих одговори како би на крају добили што јаснију и потпунију слику“ каже Корнелија Фејстамер, чланица Пописне комисије општине Кањижа.

За попис не треба да се припреме само пописивачи, већ и грађани. Иштван Абел један од инструктора пописивача истиче да је добро уколико грађани раније припреме одређене податке, на пример број станара у домаћинству, али су важни и подаци о величини стамбене јединице. Уколико неко није код куће, оставља му се обавештење са телефонским бројем на који треба што пре да се јави.

„Радимо заједно, општи је интерес. Уколико неко не каже тачне податке, то изазива непријатности и мени и пописивачу, односно и оном грађанину касније може да изазове непријатности. Дакле, нема потребе да се не дају тачни подаци, ти подаци неће завршити у пореској управи нити било где другде, где не би волела странка, већ су то искључиво статистички подаци“ каже Иштван Абел, инструктор пописивача у Кањижи.

Инструктор наглашава да ће подаци сакупљени током пописа бити обрађени у највећој могућој тајности.

 

Више информација:

 


Попис 2022 – Која питања нас чекају у упитнику?