Кањижа апелује за помоћ МУП-а

21.07.2022.
 

Последњих недеља је све више пријава које се односе на мигранте, због чега општина Кањижа тражи помоћ Министарства унутрашњих послова. Мештани кажу да мигранти носе са собом оружје и да су инциденти све чешћи.  
У Хоргошу има готово 1.200 илегалних миграната, а у Мартоношу 400 и овде се догађа већина инцидената, док су у Кањижи мигранти само у транзиту. Грађани су у последње време почели да чују током ноћи звуке пуцњаве, све је више провала и крађа, па се не осећају сигурно, кажу. Роберт Лацко, командант кризног штаба Кањиже, је говорио о томе да у протеклих осам година није било тако озбиљних проблема на подручју општине.  
„Све је више људи који овде долазе, све су агресивнији, све је више оружја, а оно што је тужно јесте да постоји и проблем ромске популације у Хоргошу, која се меша са мигрантима са пословног гледишта."  
Мигранти који буду склоњени из насеља, поновно се појављују за неколико дана. Шуме у атару Мартоноша и Хоргоша и шумовито подручје у пограничном делу су пуне миграната, а преко дана су учестали конфликти с мештанима испред продавница и на другим местима. Надлежни се боје да ће становници узети закон у своје руке. Заштита границе је недовољна, мало је снага органа реда - додао је командант кризног штаба.  
„Не можемо да објаснимо како прелазе границу без икаквих докумената, а ми чак и своје кућне љубимце можемо да превеземо преко границе са пасошем и потврдом о вакцинацији. То су бесмислице. Ова питања се појављују и не можемо одговорити на њих. Зато тражимо од виших органа министартсва унутрашњих послова да предузму све што је могуће, да појачају полицијске снаге, да ојачају гранични појас, мислим на граничну полицију."  
Роберт Лацко, командант кризног штаба, је истакао да ће се, ако буде потребе, сваке недеље обраћати органима министарства унутрашњих послова, како би се стало на крај тренутној незавидној ситуацији. 
Више информација: 

 


Кањижа апелује за помоћ МУП-а

Због повећаног броја миграната Кањижа тражи веће присуство полиције, грађани у страху

Кањижа- “СИТУАЦИЈУ С МИГРАНТИМА НЕ РЕШАВАТИ НЕГО РЕШИТИ”