До Сегедина – на два точка

13.07.2022.
 

Изградња дела бициклистичке стазе у Хоргошу, формирање одморишта, као и планска документација за више бициклистичких рута реализовани су у оквиру ИПА пројекта који повезује Кањижу, Реске и Сегедин. 
Дугорочни циљ ове сарадње међу локалним самоуправама је формирање бициклистичке стазе која  ће омогућити да се на два точка стигне од Сенте до Сегедина. 
Захваљујући овом пројекту на територрији мађарске општине Реске остварено је више улагања. На граничном прелазу Хоргош 2 – Реске поред постојећег магацина за бицикле, формиран је и мобилни пункт за поправке бицикла. 
„Осим тога, припремљени су извођачки планови за бициклистичку стазу од граничног прелаза Реске 2 до трга Сент Антала у Рески, у центру. То је био део пројекта, а други део, да је дуж постојећег бициклистичког пута, од јужног чворишта Реске и кружног тока ка Морахалому, изграђено једно дивно одмориште за бициклисте" рекла је Марта Борбаш Марки, председница општине Реске. 
Са српске стране, највећа улагања остварена су на територији Хоргоша. У правцу Кањиже изграђено је 1.830 метара бициклистичког пута. 
„Успели смо да припремимо планску документацију која ће повезати границу и центар Хоргоша, до те тачке ћемо стићи, да би у некој могућој наредној сарадњи, или на основу успешног конкурисања, напокон бициклистичка стаза пролазила кроз читав Хоргош, бар у правцу границе и Кањиже, дакле у том правцу"  рекао је Роберт Фејстамер, председник општине Кањижа. 
Међу дугорочним плановима је да се изгради бициклистичка стаза која би пролазила кроз Кањижу од Сенте до Сегедина. 

Фото: Карољ Пушкаш   

Више информација: 

 


Од Сенте до Сегедина – на два точка

Кањижа – Завршетак ИПА пројекта “Добар пут спаја људе”

Kањижа реализовалa прекогранични пројекат с партнерима из Mађарске