Основне информације

06.05.2022.
  

Од 1. јануара 2020. године, приликом куповине, продаје, наслеђивања или стицања непокретности поклоном, поступак уписа имовине али и одређивања пореза, поједностављен је толико да се све активности могу обавити у једном дану и на једном месту – код јавног бележника кроз систем е-Шалтера, што значи да грађани не морају да подносе пореске пријаве приликом стицања непокретности већ је довољно да код јавног бележника попуне изјашњење и на тај начин доставе податке важне за утврђивање пореске обавезе.


Грађани који су стекли непокретност пре 01. јануара 2020. године дужни су да поднесу пореске пријаве уколико то нису досад учинили. Веома велики број грађана након стицања непокретности пре 01. јануара 2020. године није предао пореску пријаву, те Одељење врши појачану инспекцијску контролу. Уколико се установи да порески обвезник није поднео пореску пријаву, односно подаци из катастера непокретности се не слажу са подацима из службене евиденције Одељења, упућује  се позив за странку. У случају спречености да се одазове позиву странка је дужна да о томе извести Одељење. Непоступање и неблаговремено поступање по позиву представља порески прекршај из члана 180. став 1. тачка 17. Закона о пореском поступку и пореској администрацији.


Због горе наведеног молимо обвезнике које су непокретност стекли пре 01. јануара 2020. године а  Решења не гласе на њихова имена или су уочили грешку на Решењу пореза на имовину да се обрате Одељењу за локалну пореску администрацију.

Такође обавештавамо грађане да сходно члану 22. Закона о пореском поступку и пореској администрацији пореску обавезу преминулог лица испуњавају наследници, у оквиру вредности наслеђене имовине и у сразмери са уделом појединог наследника, у моменту прихватања наследства, те молимо наследнике да измире обавезе преминулог лица у противном Одељење ће извршити прекњижавање дуга на наследнике.

Обавештавају се правна лица да је на сајту општине доступна Одлука о  утврђивању просечних цена квадратног метра непокретности у општини Кањижа за 2022. годину на линку:
http://www.kanjiza.rs/ujlap/site/index-sr.html?mnu=4&art=4-8-1-sr.html

(www.kanjiza.rs, хоризонтални мени: Општинска управа, вертикални мени: Одељење за локалну пореску администрацију, наслов: Одлуке за утврђивање пореза на имовину)
Одељење за локалну пореску администрациј