Kањишка „Кнеса“ у корак са светом

18.01.2022.
 

Набавка нове техничке опреме у Образовно културној установи „Кнеса” у Кањижи, улагање је које је остварено у оквиру Интерег ИПА  програм прекограничне сарадње Мађарска-Србија, реализаицјом пројекта „Култкап - Очување природних и културних вредности у региону Кањиже и Сегедина”.
Овим су на згради кањишког Дома уметности заокружена двогодишња улагања па су створени добри услови за културне програме.
Директор „Кнесе“ Карољ Шарњаи предочио да је у оквиру пројекта „Култкап” обезбеђена техничка опрема са којом је ухваћен корак са светом у погледу услова за гостовање професионалних позоришта, али и одвијање бројних програма  у току године у извођењу ансамбала културно уметничких удружења. Набављени су нови звучници, микрофони, звучни и светлосни миксер, тепих за позорницу, а у оквиру истог пројекта обновљен је под у подруму који је био дотрајао.
- Искористили смо прилику да у време падемије извршимо адаптацију зграде, а поред улагања у оквиру пројекта прекограничне сарадње у више наврата су реализована и улагања захваљујући подршци Министарства културе Републике Србије. Пре две године су обновљена седишта и тепих у позоришној сали Дома ументости, а у прошлој години замењена је противпожарна завеса и набављена пратећа опрема. За ова два пројекта Министарство културе је обезбедило око 10 милиона динара - каже Шарњаи.
Укупан буџет пројекта „Култкап” је око 400.000 евра, од чега је Кањижи припао удео од око 200.000 евра. При том је 85 посто суфинансирано из ЕУ, а преосталих 15 посто је учешће локалне самоуправе општине Кањижа. Председник кањишке општине Роберт Фејстамер каже да му је драго што су за две године успели да заврше све активности на обнови установе културе.
- Добро је да поред средстава које остварујемо на покрајинским и републичким конкурсима успевамо да добијемо и међународну финансијску помоћ. Поред пројекта „Култкап” у 2021. години смо реализовали још два пројекта у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње који су се односили на изградњу бициклистичке стазе у Хоргошу и подршку запошљавања особа са инвалидитетом. И убудуће ћемо користити све могућности да на републичким, државним и међузнародним конкурсима остваримо додатна средства за улагања и обогаћивање културног живота у нашој средини - каже Фејстамер.
Више информација:


Kањишка „Кнеса“ у корак са светом




Фото: Пушкаш Карољ