У Кањижи 47 пољопривредника добило подстицајна средства

17.12.2021.
 

Пољопривредници су могли да поднесу захтев за подстицајна средства за трошкове вештачке оплодње говеда, уклањања животињских лешева и издавање сертификата за пољопривреднике који се баве органском производњом. Средства су финансирана из Буџетског фонда за пољопривредни и рурални развој општине Кањижа. 

Роберт Киш из Кањиже и његова породица већ дуго се баве узгојем говеда. Субвенције локалне самоуправе користе сваке године, сада су конкурисали за бесповратна средства за трошкове вештачке оплодње говеда, а добили су максимални износ субвенције од 16.000 динара. 

"Сада сам искористио само средства из овог једног конкурса, али ако постоји могућност или ако будем сматрао да је то целисходно, конкурисаћу и на још неке конкурсе. Конкурисање код локалне самоуправе је релативно једноставно, брзо се може сакупити конкурсна документација, не треба пуно папира, то је добра страна." 

Пољопривредници у општини су успели ове године да добију подстицајна средства кроз пет конкурса захваљујући локалној самоуправи. Конкурси су увек наменски прилагођени потребама произвођача. 

Золтан Ваш члан општинског већа задужен за пољопривреду каже: „Данас потписујемо уговоре за субвенције у вредности од око 1,9 милиона динара. Припремили смо 47 уговора, а са ових 47 уговора се могло конкурисати за три различите намене. Обично се крајем године потписују уговори који се односе на мање новчане износе, јер се овде често ради о мањим износима, али рок за конкурисање траје јако дуго, до 15. новембра, за оне који су имали рачуне као покриће, њима смо прихватали пријаве на конкурс." 

Локална самоуправа општине Кањижа је за 2021. годину затворила пољопривредне конкурсе. Истовремено, за 2022. годину, према надлежнима, пољопривредници у општини могу очекивати расписивање нових конкурса за доделу подстицајних средстава. 

Више информација: 


У Кањижи 47 пољопривредника добило подстицајна средства




Фото: Пушкаш Карољ