ИПАРД III програм Европске уније

08.12.2021.
  

Фонд „Европски послови“ АП Војводине и Развојни фонд Војводине су 7. децембра 2021. године формализовали своју досадашњу сарадњу закључивањем Протокола о сарадњи, који је основ за удруживање капацитета и напора ове две покрајинске институције у циљу  унапређења институционалних капацитета сагласно потребама европских интеграција, као и креирања подстицајних механизама за подршку учешћа корисника са територије АП Војводине у развојним програмима Европске уније.

С обзиром да је пољопривреда препозната као један од покретача регионалног развоја, а АП Војводина као типичан пољопривредни регион, у новој финансијској перпсективи 2021-2027,  Покрајинска влада је препознала могућности у оквиру мере 6, ИПАРД III програма Европске уније и ставила акцент на припреми и креирању оквира и ефикасних мера подршке за успешну апсорбцију средстава од стране јединица локалне самоуправе из АП Војводине у оквиру ове мере.

Имајући у виду да од укупне пољопривредне трговинске размене Србије 75% је са ЕУ, а извоз Србије у ЕУ је у 2020. достигао близу 2 милијарде евра, могућност коришћења ИПАРД III програма Европске уније је изузетно значајно са аспекта даљег одрживог развоја пољопривредног сектора у Србији. У последњим извештајима и анализама оцењено је да се Србија добро припремила за ИПАРД III програм кроз имплементацију мере улагања у руралну инфраструктуру што је значајно имајући у виду снагу пољопривреде и констатовано је да Србија испуњава критеријуме Европске уније за финансирање инфрастурктурних пројеката у селима.

 

Cаопштење о потписаном Протоколу о сарадњи између Фонда "Европски послови" АПВ и Развојног фонда Војводине