BORDER CROSSING

09.02.2012.
  

Naziv projekta: „Tehnički, privredni i ekološki uslovi za razvoj i otvaranje puteva na srpsko-mađarskim graničnim prelazima (uzimajući u obzir planirano učlanjenje Srbije u EU)“

Naziv projekta na engleskom jeziku: Technical, economical and environmental conditions of the opening and development of the road border crossing points on the Hungarian-Serbian border section (considering Serbia’s EU accession)
Broj projekta: HUSRB/1002/112/030
Akronim projekta: BORDER CROSSING
Početak projekta: 2011.10.01.
Trajanje projekta: 14 meseci
Kraj projekta: 2012.11.30.
Glavni partner: Udruženje naučno-obrazovnog društva okruga Bač-Kiškun, Kečkemet
Partner: Opština Kanjiža
Ukupna vrednost projekta: 223.685,00 €
Deo opštine Kanjiža: 79.680,00 €

Kratak opis projekta:
Udruženje naučno-obrazovnog društva okruga Bač-Kiškun je u okviru „Mađarska-Srbija IPA prekograničkog programa“ osvojilo pravo na izradu projekta pod nazivom „Tehnički, privredni i ekološki uslovi za razvoj i otvaranje puteva na srpsko-mađarskim graničnim prelazima (uzimajući u obzir planirano učlanjenje Srbije u EU)“. Cilj ove saradnje jeste da se, uz podršku Evropske Unije, stvori mogućnost zajedničkog napretka mađarsko-srpske pogranične regije.

Srpski partner naučno-obrazovnog društva, čije je sedište u Kečkemetu, je opština Kanjiža.

Uslovi za razvoj i otvaranje puteva na graničnim prelazima mogu imati uticaja na privredni razvoj cele pogranične regije.

Zbog svog geografskog položaja Južna Nizija je najfrekventniji deo zemlje po pitanju međunarodnog tranzitnog saobraćaja u kome se skrivaju značajne mogućnosti ostvarivanja prihoda. Međutim, one još uvek nisu iskorišćene u velikoj meri čemu doprinosi i to što nije obezbeđen ni brz protok saobraćaja zbog nedostatka ispunjenosti drumskih, železničkih i graničnih uslova. Sa aspekta saobraćaja, sve navedeno usporava prekograničnu saradnju odnosno razvoj međunarodnih ekonomskih i kulturnih činilaca u regiji. Sa aspekta budućeg razvoja regije, kao osnovno pitanje se postavlja da li će ova regija, zahvaljujući i koristeći kretanje ljudi, robe, usluga i informacija, kao jugoistočna kapija Evropske Unije postati regija u razvoju.

Cilj prekogranične saradnje je promovisanje dobrosusedskih odnosa, jačanje stabilnosti i bezbednosti obe zemlje, realizacija zajedničkih interesa kao i uravnotežen i održiv razvoj zemalja. Načini ostvarivanja ovih ciljeva jesu razvoj graničnih prelaza, modernizacija postojećih graničnih prelaza, ubrzavanje i pojednostavljivanje prelaska preko granice, planiranje novih graničnih prelaza.

Na graničnim prelazima na kojima je saobraćaj frekventan, cilj je modernizacija i ponovna upotreba objekata, koji se tamo nalaze. Pomenuta modernizacija je moguća uz manja ulaganja i ekonomski održiva i doprinosi saradnji dve zemlje.

Rad će posebno ispitati da li postoje prirodom date mogućnosti u pograničnom okruženju obeju država, koje nisu iskorišćene, ali imaju veliki potencijal za razvoj turizma kao i značaj sa društvenog i ekonomskog aspekta.