Расправе о демографским проблемима

01.10.2021.
 

Информативни састанак одржан је 29. септембра између Александре Чамагић, помоћница министра за бригу о породици и демографију и Роберта Фејсзтамера, градоначелника Кањиже. Тема су били локални или државни демографски проблеми и стране су се сложиле да заједно раде на овим питањима.  

Градоначелник Кањиже Роберт Фејстамер рекао је да и у општини постоје проблеми са наталитетом, те да и близина границе такође доприноси сталном опадању броја становника. Међутим, општина ради на сузбијању опадања броја становника. Општина већ има породично оријентисан програм, али то не би требало да буде општинска надлежност и задатак, већ би требало да буде на државном нивоу.  

Током састанка, помоћница министра за бригу о породици и демографију Александра Чамагић рекла је да је важно да општине и држава раде заједно на решавању овог проблема. Мађарски модел представљен на Демографском самиту у Будимпешти пре неколико дана добар је пример који би се могао применити и у Србији.  

На састанку су се стране сложиле да ће покушати да помогну онима који су остали још у Србији и своју будућност виде ту,код куће, кроз заједничке пројекте и тендере. 





Фото: Пушкаш Карољ