Отворена Војвођанска рвачка академија

23.07.2021.
 

Спортски објекат у Кањижи остварен је уз подршку владе Мађарске у висини од 2,9 милиона евра. Објекат је грађевински завршен и опремљен, по плану до 10. августа биће окончани сви радови на уређењу.  

Камен темељац за Војвођанску рвачку академију положен је 23. октобра 2019. године у Кањижи, на дан сећања на мађарску револуцију и борбу за слободу 1956. године. Њено свечано отварање пак организовано је 22. јула, на 565-ту годину од чувене опсаде Београда 1456. године. У тријумфу у којим је одбијен напад Турака,  мађарске трупе извојевале су победу на војском Мехмеда ИИ.  

Изградња овог спортског објекта остварена је уз подршку Владе Мађарске. Оснивачи фондације су локална самоуправа Кањиже, Мађарски национални савет и Мађарска рвачка академија „Козма Иштван" из Будимпеште.  

На отварању су, између осталих, присутни били Давор Штефанек, српски олимпијац и светски шампион у рвању, као и Виктор Немеш светски шампион у рвању из Србије. У оквиру свечаног програма млади чланови кањишке рвачке академије представили су свој спорт.  

Рвачки савез Мађарске заједно за Институтом за истраживање националне стратегије 2017. године покренуо је програм „На једној струњачи – на једном језику, заједно за мађарско рвање!",  који је за свој циљ поставио повезивање мађарских рвача преко границе. У оквиру програма пре две године постављен је камен темељац Војвођанске рвачке академије  у Кањижи – истакао је у свом говору Силард Немет. Председник Рвачког савеза Мађарске додао је: оно што је пре више година представљало сан, захваљујући заједничком раду великог броја људи, постало је стварност на дохват руке.  

„Данас отворена Рвачка академије је важан корак на путу сарадње и истинска прекретница у спортском животу Војводине. Војводина је и до сада однеговала одличне рваче, помислимо само на велике претходнике као што су Иштван Хорват, Јожеф Тертеи, или међу млађим спортистима на Виктора и Матеа Немеша. Данас овде у Војводини у осам до десет рвачких друштава вежбају млади мађарског порекла, може се рећи да их има око 300, а у седам друштава раде и мађарски тренери" рекао је Силард Немет, председник Рвачког савеза Мађарске.  

Силард Немет прочитао је писмо Виктора Орбана, премијера Мађарске који је поручио: Напред млади рвачи, напред Мађари! Заједнички циљ је да Фондација Војвођанска рвачка академија створи услове у Кањижи за заједничко рвача у региону, за откривање талентованих, за подршку и развој спортиста – чуло се на отварању.  

„Овако велики пројекат заслужује велику захвалност свима који су омогућили реализацију пројекта. Сигуран сам да само заједно смо на правом путу да млађим нараштајима омогућимо врхунске услове за даљи спортски развој" рекао је Жељко Трајковић, председник Рвачког савеза Србије.  

Спортски стил живота важан је за чланове читаве заједнице јер побољшава квалитет живота, развија способност решавања проблема, али доприноси и јачању друштвених и породичних веза, снагу заједнице и њену издржљивост – чуло се на отварању.  

„Овај дан је посебан јер смо скупили снаге, заискрили идејом, изградили партнерске односе, пронашли подршку, објединили смо вољу, намеру и знање који су замисао учинилио стварном и као резултат тога ми смо сада овде" рекао је Иштван Пастор, председник СВМ-а. 

Више информација: 


Отворена Војвођанска рвачка академија

Пастор: Aкадемија за oлимпијску будућност рвачког спорта




Фото: Пушкаш Карољ