За викенд прави спектакл на води код Кањиже

25.06.2021.
 

Посетиоци Кањиже, града на самом северу наше земље, надомак реке Тисе, могу у суботу, 26. јуна и у недељу, 27. јуна да уживају у јединственом природном феномену, који од свих европских и светских река може да се доживи само на Тиси и Жутој реци (Хуангхо) у Азији.

Јединке тиског цвета су најкрупније једнодневице и пре више деценија биле су распрострањене по већим рекама Европе, а Тиса је данас једно од ретких уточишта прелепог инсекта, који се у доњем току масовно роји сваке године, обично средином јуна, када у предвечерњим сатима дочарава природни феномен популарно назван цветање Тисе.

Инсект Палингениа лонгицауда, по познатом називу Тиски цвет, у облику ларве проводи три године у глиненом муљу реке Тисе формирајући колоније у минијатурним, прокопаним тунелима испод речног дна. Према пронађеним фосилним остацима, Тиски цвет постоји око 350 милиона година. Ови фасцинантни водени инсекти долазе синхронизовано у огромном броју, креирајући својим летом плесни спектакл изнад реке, из дубина реке Тисе излазе “цветови”. Над површином воде лете милиони инсеката. Невероватан је и звук трептаја милиона свиленкастих крилаца који производе изнад површине реке. Планетрани значај! Са шеталишта „Тиски цвет“ у Кањижи можете гледати инспиративну, креативну, незаборавну, задивљујућу представу природе у пријатном хладу потиске шуме.