Изграђен савремен погон за прераду отпадних вода уз суфинансирање Европске униј

28.05.2021.
 

Уз суфинансирање Европске уније је изграђен кањишки погон за прераду отпадних вода који је у тест фази од марта. Пројекат се завршава 31. маја, а пречистач ће и званично почети са радом.

Поводом затварања пројекта општине Кањижа под називом WАСИДЦА,  у обилазак погона су изашли градоначелник Роберт Фејсзамер, председник скупштине општине Роберт Лацко, члан општинског већа задужен за комуналне делатности Марко Ждеро, и руководилац техничког сектора Весна Маркотић.

„Веома смо поносни на то што је наше искуство са спровођењем ЕУ пројеката које траје већ 15 година крунисано оваквим великим пројектом. Вредност инвестиције у овом пројекту је толика колику смо успели да обезбедимо за набавку средстава из спроведених пројеката у претходних 5-6 година. Овај пројекат је био у вредности од 1,9 милиона евра, али са трошковима учешћа је тај износ стигао до изнад милиона динара. Треба знати и то да је купан годишњи буџет самоуправе 850 милиона динара” – изјавио је председник општине. 

„Осим што се радујемо да смо добили тако велику инвестицију из ЕУ, 4 тешке године су за нама. Требало је расписати међународни тендер за изградњу, а и буџет е требало јако паметно осмислити јер је самоуправа морала да предфинансира скоро цео износ од 220 милиона динара. Општина је у те сврхе подигла кредит пошто нисмо могли тај износ да предфинансирамо. Верујемо да ће средства из ЕУ бити враћена у општински буџет у периоду од 6-8 месеци након подношења коначног извештаја 31. маја” – рекао је Роберт Фејстамер додавши да су на пројекту сарађивала 3 партнера.

„Осим општине Кањижа су на пројекту учествовали и Директорат за управљање водама у округу Доња Тиса из Сегедина, као и Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство из Новог Сада. Укупан износ пројекта је био виши од 7 милиона евра, а део који се односи на Кањижу је 1,9 милиона евра. Након реновирања и тест фазе, кад буду обезбеђени сви технички услови, функционисаће пречистач из чијих одвода ће истицати вода погодна чак и за заливање. Пречишћена вода ће се уливати у Тису. Ово је огроман напредак за општину и из аспекта заштите животне средине, али и туризма” - рекао је Роберт Фејстамер.

У Кањижи је раније изграђена канализациона мрежа у дужини од 59 километара, па је било очигледно да треба да се модернизује и пречистач, рако је Марко Ждеро, члан општинског већа задужен за комуналне делатности. Европска унија је суфинансирала инвестицију са 85 процената, а општина Кањижа је обезбедила 15 процената износа.


Ово је Србија 28.05.2021.

Модернизација и проширење пречистача у Кањижи

Повећани капацитети и побољшана технологија пречистача отпадних вода у Кањижи

Модернизован пречистач отпадних вода: Тиса чистија код Кањиже




Фото: Пушкаш Карољ