Обавеза уплате накнаде за животну средину

19.05.2021.
 

Обавештавамо обвезнике накнаде за заштиту и унапређивање животне средине – предузетнике и правна лица који обављају одређене активности које утичу на животну средину, да 31. јула 2021. године истиче рок за подношење пријаве за 2021. годину.

Пријаве са подацима од значаја за утврђивање накнаде за заштиту и унапређивање животне средине се могу поднети електронски преко портала https://lpa.gov.rs/jisportal/homepage.

Такође подсећамо да су правна лица која су према закону којим се уређује рачуноводство разврстана у средња правна лица, као и предузетници и мала правна лица која имају годишњи приход преко 50.000.000 динара у обавези да фирмарину плаћају на годишњем нивоу у износу две просечне зараде, а која су разврстана у велика правна лица у обавези су да фирмарину плаћају на годишњем нивоу у износу од три просечне зараде.

Велика, средња и мала правна лица и предузетници, која обављају делатности банкарства, осигурања имовине и лица, производње и трговине нафтом и дериватима нафте, производње и трговине на велико дуванским производима, производње цемента, поштанских, мобилних и телефонских услуга, електропривреде, казина, коцкарница, кладионица, бинго сала и пружања коцкарских услуга и ноћних барова и дискотека, су у обавези да фирмарину плаћају на годишњем нивоу у износу од седам просечних зарада.

Пријава се  може поднети електронски преко портала https://lpa.gov.rs/jisportal/homepage