Такмичење у ролерима и скејту, слам поетрy на грунду

21.04.2021.
 

Такмичење у ролерима и скејту, слам поетрy, разговор... Ово је кратак преглед онога што ће се у организацији Дома омладине догађати у суботу, 24. априла на такозваном зеленом игралишту у Мостарској улици. Избор локације није случајан, пошто је циљ разговора у оквиру догађаја управо то да организатори сазнају каква очекивања имају млади и људи који живе у близини у вези са зеленим игралиштем, какав би простор заједница желела да настане тамо.

На лицу места су конференцију за медије одржале Агнеш Багањ, чланица општинског већа задужена за образовање и омладину, и Лаура Ивановић, координаторка Канцеларије за младе општине Кањижа.

Лаура Ивановић позива младе уз поруку да их чекају вредне награде:

"Освајача првог места очекује ваучер од 5000 динара, другог места од 3000, а трећег 2000 динара, а за те износе ће моћи да купе техничку робу. Биће две категорије- слам поетрy, односно ролери и скејтборд. Сматрамо да је јако важно да се обратимо младима, да поразговарамо са њима о стварима које се тичу њих, конкретно у овом случају, какав би простор желели да имају за себе на грунду, какви елементи за спољни простор им требају овде. Иначе је и само име пројекта Гöдöр грунд – описала је идеју координаторка Канцеларије за младе.

Овај пројекат је важан за општину, изјавила је Агнеш Багањ на конференцији за медије, чланица општинског већа задужена за образовање и омладину:

“Већ одавно размишљамо о томе како би се овде могао формирати простор за младе на отвореном. Обзиром да услед тренутне ситуације млади немају где да излазе, могу да се нађу и друже само на отвореном простору. Стога сматрамо да је важно да се простор уреди у складу са њиховим потребама. Молим младе да дођу на суботњу манифестацију и да нам испричају шта би желели да буде овде. Наравно, имамо и ми идеја, али нам је важно да знамо ко долази овамо, колико њих, колико често” - изјавила је надлежна.

На крају конференције је Агнеш Багањ изјавила да је намера да, у складу са еколошком свешћу постоји намера да се овде направи парк. Циљ општине је да се створи простор који ће сви млади сматрати својим, где ће моћи да се формирају заједнице, и где ће се сви трудити да тај простор и сачувају.

Окупљање у суботу почиње у 17 часова, а разговор ће се организовати на почетку. Пола сата касније ће бити такмичење у ролерима/скејту, а у 18 часова је слам поетрy надметање. Такмичења ће се довијати паралелно, а резултати ће бити објављени након такмичарског програма.

Чланови жирија ће бити млади који су познате особе из јавног живота, изјавила је Лаура Ивановић. Тамаш Олах је познат као драматург, писац и један од организатора Уметничког такмичења средњошколаца, а Естер Гемери је позната војвођанска слам поетрy стваратељка, а они ће бити жири за књижевни део. Што се тиче спортских вештина, жири ће представљати писац Тамаш Текиш, који је такође познат и као страствени скејтер.


Такмичење ролераша и скејтера 24.априла у Кањижи