Нове мере у борби против коронавируса

04.12.2020.
 

Влада Републике Србије је на седници 03.12.2020. године усвојила најновије препоруке Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19.

Угоститељски објекти – кафићи, ресторани, барови, ноћни клубови и сплавови неће радити од петка (4. децембра) у 17 часова до понедељка (7. децембра) у 5 часова ујутру без изузетка. Њихово радно време биће од понедељка до петка од 5 до 17 часова. Угоститељским објектима је дозвољено да обављају делатности доставе хране нон стоп, 24 часа, седам дана у недељи, као и осталим привредницима чија је то основна делатност.

Тржни центри, продавнице гардеробе, кладионице, коцкарнице, дечије играонице, такође, неће радити од петка у 17 часова до понедељка у 5 ујутру.

Фризерски и козметички салони, салони за негу лепоте неће радити током викенда. У ову групу спадају и објекти из области спорта и рекреације – теретане, фитнес центри, базени, спа центри, балони за фудбал, кошарку, тенис или било који други рекреативни спорт. Свим овим објектима дозвољено је да раде радним данима од 5 ујутру до 17 часова.

 

У ком периоду раде остали објекти?

Продавнице прехрамбене индустрије, трговинске радње, малопродајни објекти као и трафике, киосци и слично где се по правилу не улази у објекат приликом куповине, могу радити, како радним данима, тако и викендом, до 21 час.

Апотеке и бензинске пумпе (делатност продаје горива) могу да раде нон стоп, свакога дана без ограничења, док ће пијаце бити отворене и у данима викенда од 6 часова ујутру до 15 часова.

Још један изузетак представљају ресторани и барови који се налазе у оквиру хотела и приватних смештаја. Они могу пружати своје услуге само и искључиво регистрованим и пријављеним гостима до 21 час свакога дана.

Ординације и лабораторије које пружају медицинске услуге могу да раде током читавог дана, укључујући и викенд.

Спортски објекти се могу користити и викендом за тренинге и одржавање искључиво регистрованих такмичења у надлежности националних спортских савеза.

Објекти и установе из области културе – биоскопи, позоришта, музеји и галерије моћи ће раде радним данима, као и суботом и недељом, до 17 часова.

Објекти и радње у којима се пружају услуге при чијем вршењу није потребно присуство корисника или су присуство и контакт ограниченог трајања, попут сервиса беле технике, техничких сервиса, кројача, обућара и стаклорезачких радњи могу радити радним данима до 21 час, а суботом до 17 часова.

 

Надлежне инспекције и комунална милиција строго ће контролисати поштовање ових мера, које ступају на снагу 4. а важе до 15 децембра.

Добро познате епидемиолошке мере и препоруке, попут ношења маске у свим затвореним просторима, редовно прање руку, држање одстојања од других људи, дезинфекција свих површина као и често проветравање просторија остају на снази.

Влада Србије и Кризни штаб апелују на све грађане да се понашају одговорно и да се не окупљају у становима, приватним смештајима нити у било којим другим просторима јер тиме угрожавају сопствено здравље, здравље своје породице и представљају ризик по своју целокупну околину.