Заседали одборници Скупштине општине Кањижа

02.12.2020.
 

Одборници Скупштине општине Кањижа су 4. седницу одржали уз поштовање епидемиолошких мера, а на дневном реду биле су 34 тачке дневног реда, између осталог и остварење буџета за првих девет месеци ове године. Извештај о остварењу буџета образложио је руководилац Одељења за финансије и буџет Тамаш Пакаи.

Остварeни приходи и примања буџета у периоду јануар-септембар ове године су 606, 4 милиона динара, што је 50,09 одсто од вогодишњег плана, док су расходи и издаци износили 636,8 милиона динара или 52,54 одсто планираног. Охрабрује чињеница да су приходи у буџету у овом периоду порасли за 26 милиона у односу на исти период претходне године, међутим, расходи су увећани због пандемије и других фактора.

Шеф одборничке групе СВМ-а Тибор Плетикосић указао је да је код расхода једна од највећих ставки изградња пречистача отпадних вода у износу од 71 миион динара, а да је врло ниска цена нафтних деривата на светском тржишту утицала да је приход од нафтне ренте мањи за 30 милиона динара.

Члан Општинског већа Кањиже за ресор комуналне делатности Марко Ждеро (СНС) оценио је да сходно ситуацији не само у нашој држави него у целом свету, везано за пандемију, општина није имала већих проблема везано за финансирање, пре свега установа, као и финансирања и суфинансирања пројеката који се реализују на територији општине.

– Током године смо се трудили кроз буџет и пројекте да што више средстава реализујемо и донесемо општини, тако да у складу са свим околностима, сматрам да је извештај за овај период године и буџета у овим околностима сасвим задовољавајући, узевши у обзир и нафрну ренту која је 50 посто мања него ранијих година, у овом периоду године – рекао је Ждеро.

Одборници су усвојили одлуку о стопама пореза на имовину, које се како је образложио руководилац Одељења за локалну пореску администрацију Бранислав Терзић, не разликују од стопа које се примењују од 2015.године, осим што ће се за земљиште пореских обвезника који не воде пословне књиге од 1.јануара 20121. године примењивати стопа од 0,16 одсто, односно половина од законом прописане максималне стопе за ову врсту земљишта. Усвојена је и одлука о утврђивању просечних цена квадратног метра одговарајућих непокретности по зонама, за утврђивање пореза на имовину за 2021. годину у општини Кањижа.

Више информација:


Седница Скупштине општине Кањижа