Кампања „16 дана активизма против насиља над женама”

02.12.2020.
 

Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама локална самоуправа Кањиже се придружује кампањи „16 дана активизма против насиља над женама“. У оквиру ове кампање – сличном другим градовима у Србији и на свету – са наранџастом бојом је осветљена зграда Градске куће између 25. новембра и 10. децембра. Поводом ове кампање представницима медија су се обратиле чланица Општинског већа Кањижа задужена за социјалну заштиту Ибоља Бичкеи и директорка Центра за социјални рад Кањижа Кристина Телек.

Ибоља Бичкеи је истакла да је циљ кампање подизање свести становништва о проблематици насиља над женама, насиља у породици, о заштити жртава и пружање помоћи.

Директорка Центра за социјални рад Кањижа Кристина Телек констатовала је да је породица темељ друштва, те да представља такве вредности захваљујући којима једно мало биће, дете, кроз детињство и младалачко доба може да се развије у свестрану личност, у личност која ће бити корисна свима нама у друштву. Наравно све ово под идеалним условима.

Она међутим указује да све веће тензије у дурштву, незадовољство друштвом а и самим сопственим животом доводи до губитка толеранције, на фрустрацију.

– Самим тим често у оквиру породице према женама, а понекад и према мушкарцима испољавају се облици понашања која нису конструктивна, која су понижавајућа у психичком, у материјалном, сексуалном или додатно доводе и до физичког насиља. У таквој ситуацији када се ради о дисбалансу моћи између две вољене особе, када снага једне особе превазиђе а друга особа осећа изразити и трајан страх од вољене особе, говоримо о насиљу у породици и о насиљу према женама. У здравој средини сви су једнаки, приликом насиља, нажалост то никада није тако – напомиње директорка Телек.

У Центру за социјални рад, према њеним речима, овај период од 25. новембра до 10. децембра прате са посебном пажњом и користе сваку прилику да се супротставе свим облицима насиља.

– Насиље није приватна ствар, оно је одговорност свих нас. Центар за социјални рад на сузбијању насиља је свој рад је започео од давних времена, а од 2016.године потписан је меморандум о сарадњи између институција наше општине ради сузбијања насиља, и то свих облика и према свима. Овај меморандум је довео до тога да ефективан рад постаје све бољи и ефективнији, а оод 1.јуна 2017.године када је ступио на снагу Закон о заштити од насиља у породици, који је донео много новина, и самим тим захваљујући њему се откривало све више случајева насиља. Пре 2017.године на годишњем нивоу стваран облик насиља и реалних пријава било је до 50 годишње, али 2017.године смо увидели да је ту један пораст захваљујући новом Закону. То не значи да је било више насилника или је било више жртава, него је једноставно друштво и институције постале су све сензибилније на ову проблематику. Јако је битно нагласити да у оваквим тешким временима свако од нас мора да сачува своје људско достојанство, а мора да сачува и достојанство свих оних вољених са којима живи под истим кровом – рекла је Телек.

Више информација:


Кампања против насиља




Фото: Карољ Пушкаш