Рок за озакоњење објеката

02.12.2020.
 

Законом о изменама и допунама Закона о озакоњењу објеката („Службени гласник РС“, број 83/18), који је на снагу ступио 6. новембра 2018. године, омогућено је ефикасније спровођење озакоњења незаконито изграђених објеката у Републици Србији, чиме се додатно утицало на спречавање незаконите градње као и прометовања таквих непокретности, односно објеката или делова објеката, изграђених без грађевинске дозволе.

С тим у вези, а како би се странке додатно подстакле да узму активно учешће у поступку озакоњења, прописано је да ће ако у року од пет година од дана ступања на снагу овог закона објекат који је предмет озакоњења не буде озакоњен, надлежни органи донети решење којим се захтев одбија, а ако се објекат за који није донето решење о озакоњењу користи за обављање привредне или друге делатности која изискује/подразумева боравак или окупљање већег броја људи, а нарочито ако се користи за угоститељске делатности или употребљава као угоститељски објекат, надлежни орган донеће решење о забрани коришћења тог објекта, ако у року од пет година од дана ступања на снагу овог закона надлежни орган не изда решење о озакоњењу за предметни објекат. Забрана траје до рушења тог објекта.

Имајући у виду претходно наведено, предметни рок (рок за окончање започетих поступака озакоњења објеката) истиче 6. новембра 2023. године.

Мишљење о примени појединих одредаба Закона о озакоњењу објеката („Службени гласник РС“ бр. 96/15, 83/18 и 81/20 – Одлука УС)