Прослава Дана општине Кањижа

23.10.2020.
 

Дан општине Кањижа прослављен је на пригодан начин, примерено актуелној епидемиолошкој ситуацији. 20. октобра је одржана свечана седница Скупштине општине на којој су интониране две химне, српска и мађарска, а након поздравних речи председника Скупштине општине Роберта Лацка приказан је видео-запис о дешавањима у општини у претходних годину дана, с посебним акцентом на улагањима у разним областима.

Председник општине Роберт Фејстамер, указао је да се ова година разликује од претходних, али да је потребно одати поштовање заједници поводом Дана општине.

- Велика дела, важни датуми, особе на које можемо бити поносни не знају за епидемију. Дан општине Кањижа је празник који нас сваке године подстакне да се осврнемо на оно што је иза нас, да сагледамо учињено. Успони и падови се увек наизменично смењују у нашим животима, а то је одлика и рада, функционисања општине, наше заједнице. Упркос до сада невиђеним изазовима и проблемима са којим смо се суочавали ове године, важни пројекти су завршени, а неки се ускоро завршавају. Све за добробит наше заједнице, наших суграђана - нагласио је Фејстамер.

Дан општине прилика је да се изрази поштовање према онима који доприносе развоју општине и остављају траг у животу заједнице.

Фејстамер је истакао да прави значај Дана општине не чине резултати локалне самоуправе, нити њени планови, него верује да су у свакој локалној заједници најважнији људи. Добитник највишег признања Плакете „Про Урбе” са новчаном наградом је уметник Иштван Фујкин из Хоргоша. Добитници Повеље захвалности су економиста у пензији Карољ Кермеци из Кањиже, педагог у пензији Катарина Маћко из Мартоноша и координатор Етно куће у Тотовом Селу Рожа Жолдош. Добитник плакете „Јувентус - Про Урбе” је инжењер Криштоф Мухи из Кањиже.

У музичком делу програма на хармоници је наступила наставница Основне музичке школе Кањижа Аранка Хајду Варади. Признања истакнутим појединцима, који су својим истрајним залагањем много учинили на пољу афирмације и развоја општине, уручио је председник општине Роберт Фејстамер.

На спомен обележје „Ту је почетак Кањиже”, на месту настанка насеља на Рибарском тргу положени су венци. У писаним документима Кањижа се први пут помиње 1093. године, а натпис на споменику је исписан на српском, мађарском и латинском језику.

Од пратећих програма у кањишком Регионалном центру за стручно оспособљавање запослених у образовању одржана је презентација мобилне апликације „Eddie” Криштофа Мухија, а у Хоргошу је приказан овогодишњи албум уметника Иштвана Фујкина. У Галерији „Тихамер Добо” у Кањижи је отворена изложба радова керамичара Петера Ожвара, док је у Библиотеци  „Јожеф Атила” приређена поставка „Познати Кањижани”.

Свечани говор председника општине Кањижа, Роберта Фејстамера поводом Дана општине Кањижа

Више информација:


Уручена признања истакнутим појединцима Општине Кањижа

Прослава Дана општине Кањижа

Обележен Дан општине Кањижа

Монографија Иштвана Фујкина „Шетња облацима“, представљен и у Хоргошу

Коме можемо бити захвални – Конкурс у писању састава и песама поводом Дана општине Кањижа

Прослава Дана општине Кањижа
Фото: Пушкаш Карољ