Одржана 68.”Колонија књижевника“ у Кањижи

07.09.2020.
 

У Кањижи је 3. септембра одржана 68. Колонија књижевника, а за разлику од досадашњих, овогодишња маифестација трајала је само један дан. Разлог за измењену форму традиционалног окупљања писаца и уметника је епидемиолошка ситуација, па је манифестација одржана уз поштовање епидемиолошких мера. Отварање је традиционално започело у Народном парку, код споменика “Колоније књижевника” на коме су имена књижевника, који су 1952. године основали ову манифестацију, а потом код споменика књижевнику Иштвану Концу и сликару Тихамеру Добоу у малом парку испред Градске куће.

Венце на спомен обечежја положили су представници Организационог одбора, локалне самоуправе, Националног савета Мађара и Библиотеке “Јожеф Атила”. Пригодну беседу о значају најстарије књижевне манифестације на овим просторима, одржао је председник организационог одбора Ђезе Бордаш.

У Галерији “Тихамер Добо” на отварању изложбе цртежа Иштвана Фујкина, уметника из Хоргоша који већ више од две деценије живи и ствара у Канади, пријатно изненађење за публику био је наступ познатог виолинисте Лајка Феликса. Изложбу је отворио конзул у Генералном конзулату Мађарске у Суботици Габор Чиге. Фујкин се представио варијацијом цртежа са мотивима из поднебља где сада живи и ствара, а представљена је и монографија “Лутајућа чутура” објављена у издању новосадског “Форума”, којом је ретроспективно представљено досадашњег стваралаштва Иштвана Фујкина, од почетака и првих цртежа, све до слика насталих ове године.

На “Колонији књижевника” представљена је и збирка есеја књижевника и песника Ота Толнаија објављена под насловом “Расадник”, а поводом његовог 80. рођендана. Истим поводом учесници су могли да погледају интервју са Иштваном Домонкошом из 2013. године, књижевником који живи у Шведској, а један је од најзначајнијих писаца на Мађарском са ових простора.

Председник кањишке општине Роберт Фејстамер изјавио је да се јако радује што је манифестација могла да се одржи, додуше са скромнијим програмом и у специфичним околностима него до сада.

– Драго ми је да су многи књижевници могли су да дођу, да су ту, и да заједно опет могу нешто да стварају. Наравно, резултат овог стварања и резултат заједничког размишљања овде у Кањижи увек је доступан после неколико година, или можда деценију касније, када то видимо као слово на папиру у књигама. Мислим да то је највећи допринос шта ова манифестација може да донесе друштву, јер после тога кад је већ слово на папиру и у књизи, онда га читају не само Кањижани, него је у целом свету доступно то о чему су књижевници размишљали овде на локалу у Кањижи – рекао је Фејстамер.

Више информација:


Одржана 68.”Колонија књижевника“




Фото: Пушкаш Карољ