Говор председника општине, Роберта Фејстамера

25.08.2020.
 

Поштовани Грађани Кањиже,

2020. година је донела са собом промене светских размера, како у животу појединца, тако у свакодневници заједнице. Ни нашу општину није заобишла ова глобална промена, те Вам се данас – поводом дана Светог Стефана, који је уједно и празник Мађарске националне заједнице у Војводини – обраћам на необичајан начин. Без личног сусрета, уз помоћ медија и дигиталних алата. Наиме због ширења пандемије и због мера заштите која су на снази, наша локална самоуправа је отказала овогодишњу манифестацију. Људски живот је увек изнад свега, а од марта месеца и наша заједница, као и сви ми, морали смо навићи на нов начин живљења, да се подредимо очувању здравља, очувању једни других.

Без обзира на ове промене, данас је ипак празник. Празник И. Иштвана, мађарског краља који је пре 1020 година створио мађарску државу, а уједно и празник Новог хлеба. Данас имамо прилику да се присетимо историјских догађаја и да одамо пошту свима који вредно раде да на нашем столу замирише хлеб од новог брашна.

Покрајинска скупштина је пре две године донела одлуку о празницима од покрајинског значаја. У овој одлуци је дефинисано да, 20. август, као празник Мађарске националне заједнице треба да буде истакнут и обележен јер представља догађај који је пресудно утицао на историјску судбину овог дела континента. Стефан И се у унутрашњој политици земље, заштићене његовом Светом круном, водио идејом заједништва и блиске сарадње, а у својој спољној политици ставио нагласак на стабилност односа са народима у окружењу и на јачање хришћанских вредности.

Данас сви ми можемо осетити благодети српско-мађарског политичког односа, и сви једнако можемо бити поносни да су наши народи превазишли болна историјска догађања. Веома нам је важно да је чињеница о непрекидној вези између матичне државе и нашег завичаја прихваћена и поштована. Захваљујући овом приступу живимо у међусобном разумевању, једнакости и заједништву.

Данашњи празник је празник који је изнад сваке политике. Празник у славу хлеба осликава нашу захвалност онима који вредно раде да нам обезбеде Нови хлеб, највредније благо човековог рада. Он нас спаја у сваком времену и даје нам снагу за даљи развој и напредак.

Нека нас мирис и мекоћа Новог хлеба спаја и у наредном времену и чини нашу заједницу сложном и истрајном – ради лепше будућности наше деце!

 

Више информација:


Освећење Новог хлеба у Кањижи