Наредба о мерама превенције за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 на територији Општине Кањижа

14.07.2020.
 

На основу одредаба Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 („Сл. гласник РС“, бр. 66/2020, 93/2020 и 94/2020) Општински штаб за ванредне ситуације општине Кањижа, доноси Наредбу о мерама превенције за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 на територији Општине Кањижа.

 

1. Послодавци који обављају делатност у области трговине на мало и пружају услуге у области угоститељства, које подразумевају продају хране и пића одговорни су за примену мера превенције за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 од утицаја на безбедност и здравље запослених и корисника услуга и у обавези су да:

  • организују процес рада који обезбеђује одржавање физичке дистанце, односно међусобног растојања између два лица од најмање 1,5 м;
  • врше обавезну дезинфекцију мобилијара, машина, алата и уређаја за рад после пружене услуге сваком појединачном кориснику;
  • обезбеде коришћење заштитних средстава - маски од стране запослених у случају пружања услуга на отвореном;
  • предузму додатне мере потребне за ограничење броја лица присутних у затвореном простору, односно да обезбеде пружање услуга уз примену стаклене, пластичне или сличне баријере, у случају мањег растојања од 1,5м између корисника и запосленог,
  • врше дезинфекцију просторија и подова,
  • обезбеде обавезну употребу заштитних средстава тј. маски за кориснике услуга уколико услуга пружа у затвореном простору.

2. Послодавци који продају робу или пружају услуге у објектима у којима се обавља делатност у области трговине на мало, а која обухвата продају робе, као и приређивачи посебних и класичних игара на срећу, дужни су да, у односу на запослене и кориснике услуга, примене све мере превенције од утицаја на безбедност и здравље:

  • предузму мере потребне за ограничење броја лица присутних у затвореном простору;
  • обезбеде одржавање физичке дистанце, односно међусобног растојања између два лица од најмање 1,5м, а у случају мањег растојања уз примену стаклене, пластичне или сличне баријере,
  • обавезну дезинфекцију просторија, подова, мобилијара, машина, алата и уређаја за рад после пружене услуге сваком појединачном кориснику,
  • обавезну употребу заштитних средстава тј. маски, како од стране запослених тако и корисника услуга.

3. Наређује се коришћење заштитних маски у свим затвореним просторима (установе,  трговински и угоститељски објекти, пијаце, кладионице, јавни превоз и такси превоз) и одржавање физичке дистанце од минимум 1,5  метра на територији општине Кањижа.

За спровођење наредбе из претходног става задужују се власници/корисници затворених простора.

4. Наређује се постављање средстава за дезинфекцију руку и дезобаријера испред улаза у све објекте јавне намене.

5. Забрањује се окупљање у затвореном простору више од 50 лица уколико није могуће обезбедити физичку дистанцу од минимум 1,5м, уз обавезу примена одговарајућих мере личне заштите.

За спровођење наредбе из ове тачке задужују се власници/корисници затворених простора.

6. Послодавци који обављају угоститељску делатност уколико су у могућности да то учине потребно је да тежиште делатности преусмере на отворени простор, односно башту угоститељског објекта, уз примену мере личне заштите како за запослене тако и за кориснике услуга.

За спровођење наредбе из претходног става задужују се привредни субјекти који обављају угоститељску делатност.

7. Наређује се Јавном предузећу за комуналне услуге „Комуналац“ Кањижа да на отвореном  базену на обали реке Тисе организује рад на начин којим се обезбеђује безбедност корисника, а који подразумева ограничен број људи и поштовање мера личне заштите.

8. Наређује се појачан рад Јавног предузећа за комуналне услуге „Комуналац“ Кањижа у погледу прања и дезинфекције јавних површина (тргови, пијачни простор, простор испред здравствених и установа социјалне заштите и др.) у циљу обезбеђивања здравствене безбедности грађана општине Кањижа.

9. Наређује се Општинској управи општине Кањижа да организује рад на начин да инспектори у Одељењу за грађевинске и инспекцијске послове врше надзор над применом мера из ове наредбе.

10. У случају да се одлукама и препорукама Владе Републике Србије, Министарства здравља и других надлежних министарстава питања из ове наредбе уреде на други начин, примењиваће се акти поменутих органа као акти више правне снаге.

11. Ова наредба ступа на снагу даном доношења, а објављује се у „Службеном листу општине Кањижа“, на интернет страници општине Кањижа и у локалним медијима.

 

Командант Општинског штаба за ванредне ситуације

Председник општине Кањижа

Роберт Фејстамер



Наредба