Резултати избора у општини Кањижа

24.06.2020.
 

За локалне изборе за одборнике Скупштине општине Кањижа према прелиминарним резултатима од уписаних 22.052 бирача, гласало је 11.985 или 54,36 посто. Убедљиву победу однела је листа “Савез војвођанских Мађара Иштван Пастор” са 7.452 гласа или 63,82 посто, испред листе Српске напредне странке “Александар Вучић – За нашу децу” са 2.104 или 18,02 посто, док је Укрок освојио 938 или 8,03 посто, СПС 696 или 5,96 посто и Војвођански фронт 486 или 4,16 посто. Према прелиминарним резултатима од 29 одборника у Скупштини општине Кањижа СВМ је освојио 20 мандата, СНС 5, Укрок 2 и Социјалистичка партија Србије и Војвођански фронт по један мандат.

– Како сад видимо прелиминарне изборне резултате онда више од једанаест и по хиљада гласача, скоро две трећине гласача је гласао за Савез војвођанских Мађара, то је убедљива победа. Наравно, не знамо још тачне резултате, али тако се чини да ћемо имати апсолутно већину у Скупштини општине Кањижа и јако би се захвалио свима ко је учествовао у изборима, јер једноставно тако је могао да изрази своје задовољство или незадовољство са политичким странкама и уопше радом локалне самоуправе. Ја се јако надам да ћемо моћи да прескочимо ту лествицу која је сада јако високо постављена на висок ниво. Надам се да ћемо и за следеће четири године дати то нашим суграђанима што су то очекивали и тражили у претходном четворогодишњем мандате. Ми ћемо се трудити да свакоме дајемо још боље резултате него досад – изјавио је Роберт Фејстамер, досадашњи председник општине и носилац листе СВМ-а за локалне изборе.

На наше питање о будућој коалиционој сарадњи на локалном нивоу Фејстамер је одговорио да имајући у виду да је Српска напредна странка победник на републичким и покрајинским изборима, свакако да отвореност за сарадњу остаје.

– Јер, и до сада смо били коалициони партнери и сарадња је добро функционисала. Надам се да ћемо и у следећем периоду добро сарађивати, али наравно о тој сарадњи неће се одлучивати само на локалу, него према партијским усаглашавањима на вишем нивоу. Ми ћемо се свакако сложити да стим опредељењима, јер да би општина Кањижа могла даље да се развија морамо да имамо добру сарадњу са покрајинским и државним институцијама – рекао је Роберт Фејстамер.

За парламентарне изборе за Народну скупштину Републике Србије на подручју кањишке општине за листу “Савез војвођанских Мађара Иштван Пастор” гласало је 7.126 или 58, 25 посто оних који су изашли на бирачка места, а листа Српске напредне странке Александар Вучић – За нашу децу 2.159 или 20,68 посто. За Скупштину Војводине Савез војвођанских Мађара је добио 4.264 гласова или 41,53 посто, а листа СНС-а “Александар Вучић – За нашу децу” 1.794 или 17,47 посто гласова.

Више информација:


Велика победа СВМ-а у општини Кањижа

Савезу Војвођанских Мађара највише гласова на изборима у општини Кањижа