Нове одлуке Владе Републике Србије

28.04.2020.
  

Забрана кретања за првомајске празнике
Имајући у виду тренутну епидемиолошку ситуацију донете су нове одлуке у вези са спречавањем ширења COVID-19.
Грађани старији од 65 година моћи ће, почев од понедељка, 27. априла, свакога дана да излазе у шетњу у трајању од сат времена, у периоду између 18.00 часова и 01.00 час после поноћи, највише 600 метара од места становања.
Продавнице ће за најстарије суграђане бити отворене у четвртак од 4 до 7 часова ујутру.
Влада Републике Србије усвојила је одлуку да ће забрана кретања трајати од четвртка, 30. априла, у 18.00 часова, до понедељка, 4. маја, у 05.00 часова ујутру.

Радно време малопродајних објеката
Радно време малопродајних објекта је у овој недељи ограничено према следећем:
1. од понедељка 27. априла до четвртка 30. априла – од 07.00 до 17.00 часова
2. четвртак 30. април од 04.00 до 07.00 за грађане старије од 65 година, а од 08.00 до 17.00 часова за остале грађане
3. петак 1. мај, субота 2. мај и недеља 3 мај су нерадни дани.
Рад логистичких центара и снабдевање објеката може да се обавља целодневно у складу са процедурама које дефинишу кретање лица и посебне радне налоге за запослена лица.
Трговац може, у складу са горе наведеном препоруком да самостално одреди радно време у наведеним временским интервалима.
Број потрошача у малопродајним објектима може бити један потрошач на  десет квадратних метра уз поштовање општих мера превенције и физичке удаљености потрошача.

Кладионице, коцкарнице и аутомат клубови настављају са радом
Почев од 27. априла 2020. године приређивачи посебних и класичних игара на срећу могу наставити са приређивањем игара у објектима чија површина није већа од 400 м2 под условом да буду примењене све превентивне мере које се односе на спречавање ширења заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2, којима се осигурава безбедност запослених и безбедност корисника услуга (ограничен број лица у просторији, одржавање социјалне дистанце, односно међусобног растојања између два лица од најмање два метра, а у случају мањег растојања уз примену стаклене, пластичне или сличне баријере, обавезна дезинфекција просторија, подова, мобилијара, машина, алата и уређаја за рад после пружене услуге сваком појединачном кориснику, обавезна употреба заштитних средстава тј. маски и рукавица, како од стране запослених тако и од корисника услуга, без могућности послуживања хране, односно пића) и да у том смислу донесу посебан план примене мера, као саставни део акта о процени ризика који се доноси у складу са законом и прописима из области безбедности и здравља на раду.
Правни основ: Одлука о ограничењу организовања игара на срећу („Службени гласник РС“, бр. 49/2020 и 60/2020). Примена мера из ове одлуке траје док траје ванредно стање проглашено у Републици Србији, односно док траје опасност од ширења заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2.