Биће објављена листа послодаваца који крше закон

24.03.2020.
  

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић апеловао је на послодавце да не отпуштају раднике док је на снази ванредно стање, и најавио да ће бити објављена листа свих оних који су незаконито дали отказ запосленима.
Министар је указао да је организовано да Национална служба за запошљавање електронским путем прима пријаве свих оних који су остали без посла и да они на тај начин остваре право на надокнаду која им припада. Инспекторат рада ће на основу тих пријава, како је истакао, проверавати где су радници отпуштени, а да то није учињено у складу са законом, након чега ће предузимати мере.
Постоје законске могућности како да се рад доведе у законски оквир, а то су плаћено одсуство, сменски рад и рад од куће, радници не могу да буду послати на неплаћено одсуство уколико нису сагласни са тим. Прекид рада мора да буде споразуман, без обзира на то да ли је реч о стално запосленима, или онима који раде на основу уговора.
Министар је апеловао на све оне који су у самоизолацији да узму решење од Министарства за рад или МУП-а, да имају папир, што због злоупотребе оних који не желе да раде, што због тога да то послодавци не би могли да злоупотребе и правно гледано буду у праву и дају отказ.