Обавештење председника штаба за ванредне ситуације

16.03.2020.
 

На целој територији Републике Србије је од 15. марта увече на снази ванредно стање због ширења епидемије коју проузрокује корона вирус.

Синоћ је председник Републике Србије објавио увођење ванредног стања које је обавезујуће свим грађанима на територији Србије. На основу овога сви надлежни органи и институције треба да буду у приправности и дежурству 24 часа, државне границе су затворене испред свих иностраних држављана, и препорука да остану кући посебно се односи на наше суграђане који су старији од 65 година јер они су највише изложени опасности. Наредбе се односе и на забрану јавних окупљања и на затварање образовних институција.

Због ванредног стања Штаб за ванредне ситуације општине Кањижа је заседао данас ујутро и формирао је радне групе.

Задатак здравствене радне групе је да промовише хигијенске минимуме (прање руку, дезинфекција, кијање и кашаљ у папирне марамице, пријава симптома преко телефона), и израда начина преписивања лекова у будуће. Дом здравља данас у 15.00 часова ће одржати прес конференцију и у наредном периоду ће континуирано обавештавати грађане.

Задатак радне групе за образовање је прикупљање информација о броју деце чији родитељи нису у могућности да их чувају јер морају ићи на радно место, па им треба обезбедити дежурство.

Задатак радне групе за социјалну заштиту је да снабдевање старијих лица буде обезбеђено на територији општине (топли оброк, помоћ у кући). У циљу овога услуга помоћи у кући прошириће се и на насеља општине где до сада није било.

Молим породице да посебно воде рачуна о својим старијим члановима породице.

Нема потребе за нагомилавањем залиха намирница, немојмо да доведемо продавнице у ситуацију несташице неких производа. Продавнице ће и даље бити отворене, а цена основних намирница, средства за хигијену и заштиту неће се мењати.

Молим све кориснике друштвених мрежа да се одговорно користе ове платформе и да се информишу искључиво из проверених извора. Овереним изворима информација се сматрају Влада РС, локална самоуправа и институције, као регистроване медије.

Наше радне групе ће у будуће поступати по оперативним наредбама државног врха.

Јуче увече сам од окружног штаба добио обећање да на територији општине Кањижа и у пограничном појасу неће остати ниједан мигрант у року од 48 часова. Те молим све суграђане да уколико после среде, 18. марта их виде, то пријаве полицијској станици.

Све ове мере имају за циљ да превентивно утичу на свест наших суграђана, те молим вас да се придржавате здравствених упутстава и чувајмо једни друге!

Роберт Фејстамер

председник Штаба за ванредне ситуације општине Кањижа