Бесповратна средства за изградњу депоније

17.06.2014.
  

Покрајински секретаријат за финансије обезбедио је 16 хиљада евра општини Кањижа за суфинансирањe пројекта који се финансира из фондова Eвропске уније у овој години.

За конкурс секретаријата општина је предала пријаву за сачињавање планске документације сабирног центра и трансфер станице у оквиру регионалне депоније у Суботици. Укупан буџет овог пројекта је 23 милиона евра, од којих Европска унија финансира преко 74 одсто. 

Председник општине Михаљ Њилаш је 13. јуна потписао уговор о бесповратним средствима  у Новом Саду. Уговор је потписао и покрајински секретар за финансије, Зоран Радоман.

Секретаријат овом доделом је омогућио обезбеђење сопственог удела општине који износи скоро 29 хиљада евра.

Из ових средстава припремиће се планска документација сабирног центра и трансфер станице која ће се изградити на постојећој депонији у Малом Песку и биће део регионалне депоније отпада.

Скупштина општине Кањижа је на својој седници 29. маја донела одлуку о куповини додатних земљишта поред постојеће депоније да би се повећала површина будућег рециклажног дворишта.

Д.о.о. регионална Депонија је основана у 2006 години са циљем да би решила проблем отпара у овом крају, да се промовише и организује компостирање, рециклажу и јавну свест о заштиту животне средине. Оснивачи ове фирме су град Суботица и општина Бачка Топола, Кањижа, Сента, Нови Кнежевац, Мали Иђош и Чока.

Локална самоуправа Кањиже сматра да је од изузетне важности да се што пре уводи савремени регионални систем за управљање отпадом у складу са европским стандардима.